Steve Jobs stopt als CEO Apple, Tim Cook volgt hem op

Er is een einde gekomen aan een tijdperk, Steve Jobs is per direct afgetreden als CEO van Apple. De nieuwe CEO van het bedrijf is Tim Cook geworden die inmiddels al op de website van Apple als zodanig is geplaatst. Cook was voorheen Chief Operating Officer.
De 56-jarige Jobs was al een aantal maanden afwezig vanwege gezondheidsproblemen.

Helemaal weg gaat Jobs niet, hij blijft aan als voorzitter van de raad van bestuur. Apple heeft het aftreden middels een persbericht bekend gemaakt en tevens heeft het bedrijf de ontslagbrief van Jobs gepubliceerd. De brief, die kort en krachtig is lees je hieronder.

Tim Cook heeft als kersverse CEO direct een memo rondgestuurd zo weet Ars Technica te melden. Hoewel het geen officieel bericht betreft claimt de website dat de mail echt is. Het bewuste bericht van Tim Cook is eveneens hieronder te lezen.

Ontslagbrief

Aan: de raad van bestuur van Apple en de hele Apple gemeenschap

Ik heb altijd gezegd: op het moment dat ik mijn taken en verantwoordelijkheden als CEO van Apple niet meer naar behoren kan uitvoeren, ben ik de eerste die dat zal toegeven. Helaas is dat moment nu gekomen.

Hierbij treed ik af als CEO van Apple. Als de raad van bestuur hiermee instemt, wil ik wel aanblijven als voorzitter van de raad van bestuur.

Wat mijn opvolging betreft beveel ik van harte mijn al beoogde opvolger aan, Tim Cook.

Ik voorzie voor Apple een succesvolle, innovatieve toekomst. Ik hoop dat ik in een nieuwe rol getuige van die toekomst mag zijn en mijn bijdrage daaraan mag leveren.

In mijn tijd bij Apple heb ik vrienden voor het leven gemaakt, en ik wil dan ook iedereen hartelijk danken voor de vele jaren dat ik met jullie heb mogen samenwerken.

Steve

Eerste mail Tim Cook

Team:

I am looking forward to the amazing opportunity of serving as CEO of the most innovative company in the world. Joining Apple was the best decision I’ve ever made and it’s been the privilege of a lifetime to work for Apple and Steve for over 13 years. I share Steve’s optimism for Apple’s bright future.

Steve has been an incredible leader and mentor to me, as well as to the entire executive team and our amazing employees. We are really looking forward to Steve’s ongoing guidance and inspiration as our Chairman.

I want you to be confident that Apple is not going to change. I cherish and celebrate Apple’s unique principles and values. Steve built a company and culture that is unlike any other in the world and we are going to stay true to that—it is in our DNA. We are going to continue to make the best products in the world that delight our customers and make our employees incredibly proud of what they do.

I love Apple and I am looking forward to diving into my new role. All of the incredible support from the Board, the executive team and many of you has been inspiring. I am confident our best years lie ahead of us and that together we will continue to make Apple the magical place that it is.

Tim

Persbericht over het aftreden

De raad van bestuur van Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat Steve Jobs is afgetreden als Chief Executive Officer en dat Tim Cook, voorheen Chief Operating Officer van Apple, is benoemd tot zijn opvolger. Jobs is met onmiddellijke ingang gekozen tot voorzitter van de raad van bestuur en Cook is als lid tot het bestuur toegetreden.

"Steve was degene die Apple destijds met zijn uitzonderlijke visie en leiderschap heeft gered en daarna heeft getransformeerd tot het meest innovatieve en waardevolle ICT-bedrijf van dit moment", verklaart Art Levinson, voorzitter van Genentech, namens de raad van bestuur van Apple. "Steve heeft op talloze manieren bijgedragen aan het succes van Apple. Hij is een inspiratiebron geweest voor alle creatieve breinen die bij Apple werken. In zijn nieuwe rol als voorzitter van de raad van bestuur kan Steve zich met zijn unieke inzichten, creativiteit en inspiratie blijven inzetten voor Apple."

"De raad van bestuur is ervan overtuigd dat Tim de juiste persoon is om Steve als CEO op te volgen", voegt Levinson eraan toe. "Tim werkt al 13 jaar bij Apple en heeft in die tijd een uitstekende staat van dienst opgebouwd. Zijn talent en beoordelingsvermogen staan buiten kijf."

Bij het indienen van zijn ontslag sprak Jobs zijn voorkeur uit voor Tim Cook als nieuwe CEO.

Als COO was Cook wereldwijd verantwoordelijk voor de algehele bedrijfsvoering, waaronder de complete toeleveringsketen, alle verkoopactiviteiten en de dienstverlening en ondersteuning in alle markten en landen. Hij was ook hoofd van de Macintosh divisie en speelde een belangrijke rol bij de strategische uitbouw van de relaties met resellers en leveranciers, waardoor het bedrijf beter kan inspelen op de groeiende eisen van de markt.

Lees meer over: , ,