De geschiedenis van Pegman, het gele poppetje van Street View

Om over te schakelen op Google Street View gebruik je inmiddels al enkele jaren het kleine gele poppetje genaamd Pegman. Het poppetje kan aan de linkerkant worden opgepakt met de muis en vervolgens op de kaart worden gezet om over te schakelen op Street View. Maar Pegman bestond niet direct zo blijkt uit een interview van Buzzfeed met enkele medewerkers van Google. Aanvankelijk ten tijde van de introductie van Street View werd er gedacht aan een oog die op de kaart gesleept moest worden echter ontstond hierbij direct het probleem dat het niet duidelijk was welke kant het oog op aan het kijken was. Google probeerde nog pijlen toe te voegen maar dat gaf niet het gewenste effect.

street_view_oog

Het was bovendien ook raar om een oog op te pakken en ergens anders op de kaart te plaatsen zo geeft Andy Szybalski aan, een van de ontwerpers die inmiddels werkt aan Android. "It felt squishy and it just felt wrong. You don't want to be throwing an eyeball. Should they have a bouncing effect" aldus Szybalski die toen besloot om de hulp in te roepen van Ryan Germick, tegenwoordig de leider van het Doodle team van Google. Op dat moment ontstond Peg-woman echter volgde al snel de vraag van Germick waarom voor een meisje was gekozen en niet een jongen. Punt was wel dat door dit poppetje het wel duidelijk was naar welke kant ze keek en dit was al een behoorlijke grote stap vooruit.

street_view_pegwomen

Hoewel een stap in de goede richting vonden de ontwerpers wel dat hoe meer het poppetje op een echt persoon zou gaan lijken hoe afleidender dit voor gebruikers zou zijn. "Once you associate a character with traits that are discernable, people start recognizing them as looking like their cousin or something, and asking, 'why is that person there?" aldus Germick. Zodoende onstond het onderstaande blauwe poppetje, er werden ook andere kleuren geprobeerd zoals geel, groen en wit maar uiteindelijk werd het oranje.

street_view_tofu

Naar mate de ontwerpers verder experimenteerde werd het poppetje steeds eenvoudiger wat resulteerde in het huidige poppetje van Street View. Sinds de introductie werd Pegman tevens een paar keer voorzien van andere kleren op bepaalde locaties waarvan je een overzicht kan bekijken op deze pagina. Zo werd Pegman al eens voorzien van een tennisracket en kreeg hij als eens een astronautenpak aan. Hieronder nog een video van Google uit 2007 om Street View te promoten, degene die zingt is overigens Ryan Germick.