De dag dat Marissa Mayer van Google het internet ‘brak’

Newsweek heeft een interview online geplaatst met Marissa Mayer die gaat over haar 'favoriete' fout, de dag dat ze het internet 'brak'. Ze verteld over de dag dat Google plotseling alle websites in de zoekresultaten markeerde als onveilig. Het was zaterdag 31 januari 2009 toen 's middags tussen 15:30 uur en 16:30 uur Nederlandse tijd plots alle zoekresultaten werden aangemerkt door Google als onveilig.

Menselijke fout

Onder elk zoekresultaat stond de vermelding 'Deze site kan schade toebrengen aan uw computer' met een link naar een pagina met meer informatie. Google wist het probleem na een uur op te lossen en het bleek al snel dat het ging om een menselijke fout. Die bewuste dag kreeg Google een nieuwe lijst met malafide websites van StopBadware.org. Deze keer stond echter in de lijst de vermelding "/" toepasbaar op alle URL's met als gevolg dat alle zoekresultaten werden voorzien van een waarschuwing.

Minneapolis

Marissa was die dag in Minneapolis om op bezoek te gaan bij haar broer. Ze was nog in haar hotelkamer en aan de late kant voor het ontbijt toen er op de deur werd geklopt door haar vriendin Jini die vertelde, "Yes, you’re late to breakfast,", "But also: Google is down. I think you might want to deal with that first.". Ze rende direct naar haar laptop en zag dat ze e-mails ontving van gebruikers over de hele wereld met onderwerpen als "GOOGLE IS BROKEN". Verder werd #GoogMayhem al snel een trending topic op Twitter.

Ze was op dat moment nog Vice president Search Products & User experience en dus verantwoordelijk voor de zoekmachine. Het probleem werd gelukkig al binnen 10 minuten gevonden en uiteindelijk na een uur waren alle zoekresultaten weer normaal.

Screenshot

Het volledige interview lees je hier, een screenshot van de zoekresultaten zoals deze er op 31 januari 2009 uitzagen zie je hieronder.

Bron afbeeldingen: EdWords.nl

Lees meer over: , ,