De bureaubladachtergrond van Windows XP

Vrijwel iedereen zal de foto die dient als standaard bureaubladachtergrond van Windows XP wel eens hebben gezien, ook wel Teletubbie landschap genoemd. Het gaat om de onderstaande foto van een groen landschap. De Engelse naam van de achtergrond is Bliss maar in de Nederlandse versie van Windows XP heet de achtergrond 'Ierland'.

Ierland

De naam van de achtergrond evenals de naam van de fotograaf, Charles O’Rear doet vermoeden dat de foto daadwerkelijk in Ierland is genomen maar dit is niet helemaal het geval. De foto blijkt namelijk gemaakt te zijn in Californië in het jaar 1996 dus al ver voordat Windows XP op de markt kwam. De fotograaf komt eveneens ook uit de Verenigde Staten.

Veel gebruikers denken dat de achtergrond zwaar bewerkt is maar O’Rear claimt dat de foto niet digitaal is gemanipuleerd. O’Rear mag niet bekendmaken hoeveel hij heeft ontvangen voor de foto maar hij geeft wel aan dat het om een substantieel bedrag gaat en dat er maar één foto (van een nog levende fotograaf) meer heeft opgebracht.

2006

Helaas is er weinig meer over van het originele landschap. De onderstaande foto werd in 2006 gemaakt en te zien is dat de grond is verbouwd tot wijngaard.


Bron foto: JW's Recognitions

Lees meer over: ,