Dag van de Arbeid gevierd door Google met logo

Google Doodle:

Vandaag op diverse homepages van de zoekmachine een logo in het teken van de Dag van de Arbeid, een dag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Deze dag wordt elk jaar in diverse landen waaronder Nederland en België op 1 mei gevierd maar in sommige andere landen is dit een andere datum. Voordat 1 mei als de "Dag van de Arbeid" bekend werd, gold deze dag als een "viering van de meimaand".

Aan de viering op 1 mei zit de invoering van de achturige werkdag zoals we die tegenwoordig kennen, het idee van acht uur werken per dag gaat zover terug als de 15e en 16e eeuw. In Europa werd tot de jaarlijkse 1 mei-viering besloten op 21 juli 1889.

Het doel was met de 1 mei-viering de strijd voor de achturige werkdag te versterken en op 1 mei 1890 vonden in veel landen de eerste vieringen plaats waaronder in de Verenigde Staten. Echter in de Verenigde Staten was dit ook direct de laatste keer want president Cleveland besloot om de viering te verplaatsen naar de eerste maandag in september, dit om te vermijden dat 1 mei een herdenking van de Haymarket-affaire zou worden.

De Haymarket-affaire is de benaming voor een vier dagen durende demonstratie van arbeiders en vakverenigingen in Chicago, van 1 tot en met 4 mei 1886

Eerdere logo's

Het logo is vandaag niet te zien op de Nederlandse homepage omdat het hier geen officiele feestdag betreft, dit in tegenstelling tot België en Duitsland. In 2004, 2010 en 2011 plaatste Google al eerder logo's in het teken van deze dag, deze doodles bekijk je hier.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,