Contract met Twitter verloopt, Google Realtime offline

Google heeft vanmorgen laten weten op Twitter de realtime zoekmachine tijdelijk offline gehaald te hebben. Als reden wordt in het bericht genoemd dat er gestart is het met integreren van Google+, het nieuwe sociale netwerk in de zoekresultaten. Om te bekijken hoe dit het beste gedaan kan worden moet de zoekmachine offline.

Twitter

Nu zal ongetwijfeld Google+ geïntegreerd gaan worden maar er is nog meer aan de hand met de realtime zoekmachine. Op 2 juli liep namelijk het contract dat Google met Twitter had om tweets te gebruiken af. Het is niet bekend waarom de overeenkomst niet werd verlengd maar de microblogdienst zorgde wel voor de meeste content wat dus waarschijnlijk de echte reden zal zijn waarom de zoekmachine uit de lucht is gehaald.

Twitter heeft in een reactie bevestigd dat de overeenkomst met Google is afgelopen maar gaf wel aan door te gaan met samenwerkingen op andere vlakken. De stream met tweets zal verder wel gewoon geleverd worden aan andere partijen zoals Microsoft en Yahoo.

Toekomst

Het is de bedoeling dat de realtime zoekmachine in de toekomst wel weer terug gaat keren maar het is niet duidelijk wanneer dit zal zijn. Zodra de zoekmachine weer wordt gelanceerd zal deze ook weer content van diverse andere sociale netwerken bevatten en zal in ieder geval de focus niet puur liggen op Google+. Verder zal Google nog wel content van Twitter, alleen beschikbaar voor de buitenwereld gewoon blijven indexeren.