Contactlens van Google om bloedsuiker mee te kunnen meten

Contactlens van Google om bloedsuiker mee te kunnen meten

Op dit moment is Google bezig met de ontwikkeling van een slimme contactlens, waarvan je een foto hierboven ziet, specifiek gericht op suikerpatiënten. Diabetes is wereldwijd een groot en groeiend probleem, ongeveer een op de 19 mensen heeft last van deze aandoening. Deze mensen moeten dagelijks hun bloedsuiker meten en continue op orde houden, het niet controleren van de bloedsuiker kan op zowel korte als lange termijn voor diverse gevaarlijke complicaties zorgen zoals schade aan de ogen, nieren en aan het hart.

Google geeft aan dat veel mensen met diabetes de omgang met de aandoening vergelijken met het hebben van een parttime baan. Het glucoseniveau verandert regelmatig tijdens activiteiten als sporten en eten. Plotselinge pinken en snelle dalingen zijn gevaarlijk maar zijn eerder regel dan uitzondering, iets wat vraagt om een 24-uurs bewaking. Het controleren van de bloedsuikerspiegel kan met behulp van een glucosemeter, dit kan door in een vinger te prikken en vervolgens bloed af te nemen. Er zijn ook diabetespatiënten die een glucosemeter dragen waarbij een glucosesensor onder hun huid is aangebracht al moeten deze mensen ook meerdere keren per dag controleren door te prikken. Omdat dit alles vrij verstorend werkt en tevens ook pijnlijk kan zijn controleren diabetespatiënten hun bloedglucose minder vaak dan eigenlijk zou moeten.

In de afgelopen jaren zijn wetenschappers bezig geweest met het onderzoeken van verschillende lichaamsvloeistoffen zoals tranen in de hoop om een makkelijkere manier te vinden waarop mensen hun glucoseniveaus kunnen bijhouden. Google vroeg zich zodoende af of het niet mogelijk zou zijn of miniatuurelektronica, zoals chips en sensoren die zo klein zijn dat ze op stukjes glitter lijken, en een antenne die dunner dan een haar is, zou kunnen helpen om de glucose in traanvocht nauwkeurig te meten. Dit heeft geresulteerd in een slimme contactlens die het glucoseniveau in tranen kan meten. De contactlens werd gemaakt door onderzoekslab Google X, eerder ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onder andere Google Glass, zelfrijdende auto's en Project Loon.

Deze contactlens maakt gebruik van een uiterst kleine draadloze chip en een miniatuur glucosesensor die tussen twee lagen zacht contactlensmateriaal zijn ingebed. Op dit moment is Google bezig met het testen van prototypes die in staat zijn om elke seconde een meting te genereren, er wordt nog gekeken naar een mogelijkheid om de slimme contactlens een vroegtijdig waarschuwingssignaal aan de drager af te laten geven. Zo wil het bedrijf proberen om LED-lampjes te integreren die oplichten om aan te geven dat het glucoseniveau zich boven of onder een bepaalde drempelwaarde bevindt. Google benadrukt dat de technologie nog wel in de kinderschoenen staat maar er zijn inmiddels al wel verschillende klinische tests voltooid die helpen om het huidige prototype te verfijnen.

Google werkt uiteraard niet alleen aan de slimme contactlens. Zo worden er momenteel gesprekken gevoerd met de FDA (Food and Drug Administration) en er wordt ook gezocht naar nieuwe partners die experts zijn in het naar de markt brengen van dit soort producten. Deze partners zullen onze technologie gebruiken om een slimme contactlens te ontwikkelen in combinatie met apps die de drager en zijn of haar arts in staat stellen om de glucosemetingen te raadplegen. Het bedrijf hoopt dat de contactlens zal resulteren in een oplossing waarmee mensen met diabetes hun aandoening onder de knie kunnen krijgen.

Diabetes Fonds

Directeur van het Diabetes Fonds Hanneke Dessing zegt: "We juichen dit initiatief van Google toe. Dit kan echt het verschil maken voor mensen met diabetes. Als dit lukt, wordt meerdere keren per dag in je vinger prikken verleden tijd." Er wordt naast de contactlens ook gewerkt door het Diabetes Fonds aan andere methoden om in de toekomst pijnloos de bloedsuiker te meten. "Samen met TNO werkt het Diabetes Fonds hard aan lichttechnologie; hiermee kan je met een sensor dwars door de huid heen meten. Het zou mooi zijn als straks beide alternatieven op de markt komen en de patiënt de keuze heeft."

Lees meer over: ,