Comic Sans lettertype helpt scholieren onthouden

Het lettertype Comic Sans, uitgebracht door Microsoft in 1994 is niet echt populair en op het web zijn er diverse campagnes gaande om het lettertype van Vincent Connare voorgoed uit te bannen. Echter blijkt uit een onderzoek dat Comic Sans toch nog ergens goed voor is. Wetenschappers hebben onderzocht dat het lettertype kinderen helpt om informatie beter te onthouden. Doordat het door de speelse vormen wat lastiger te lezen is, zouden de hersenen van kinderen harder moeten werken om te ontcijferen wat er staat en het daardoor ook beter onthouden. Als het erg eenvoudig te lezen is, dan vliegen de ogen over de tekst zonder de inhoud zelf goed op te nemen.

De resultaten uit het onderzoek onder 222 scholieren zijn gepubliceerd in het blad Cognition van Elsevier. Andere fonts die werden getest waren Haettenschweiler, Monotype Corsiva or Comic Sans italicised. De onderzoekers van Princeton en Indiana geven aan dat iets kunnen lezen niet hetzelfde is als iets kunnen onthouden.

Campagnes

Heb je een hekel aan het lettertype dan kun je bijvoorbeeld terecht op bancomicsans.com of op de Front Anti Comic Sans website. Voor gebruikers van Safari is er eventueel een extensie genaamd Comic Sans Be Gone. Zie je liever dat elke website gebruik zou maken van Comic Sans dan is er een extensie voor Google Chrome die gebruikte lettertypen op websites standaard omzet naar Comic Sans :-).

Lees meer over: ,