Claude Debussy op homepage Google met Clair de lune

Vandaag is er een bijzonder muzikaal logo op de homepage van Google te bekijken waarmee het bedrijf de Fransman Claude Debussy eert. Claude Debussy werd geboren in 1862 en was een componist die vernieuwing bracht binnen de klassieke muziek. Dan meer over Debussy zelf. In het gezin Debussy werd vroeger weinig gedaan aan muziek maar ondanks dat werd het talent van Claude al snel ontdekt. In 1873 mocht Claude Debussy naar het Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris, waar hij pianoles kreeg van Antoine François Marmontel en harmonieleer van Émile Durand. Tevens kreeg hij korte tijd les van César Franck. Dat hij hier naar toe mocht had hij overigens te danken aan madame Mauté, de schoonmoeder van dichter Paul Verlaine.

In 1879 vroeg de weldoenster van Tsjaikovski, gravin Nadjezjda Filaretovna von Meck, aan Marmontel of hij een geschikte pianist wist voor haar eigen huistrio. Claude Debussy werd als suggestie voorgedragen en zijn spel viel in de smaak want in 1882 ging hij mee met de familie Von Meck naar Rusland. Toen hij terugkeerde kreeg Debussy het advies van Ernest Guiraud bij wie hij compositielessen bij volgde om eenvoudiger te gaan schrijven indien hij in aanmerking wilde komen voor de Prix de Rome. Dit is een prestigieuze aanmoedigingsprijs die Claude in 1884 wist te winnen met zijn cantate L'enfant prodigue.

Dankzij de prijs kon Claude Debussy twee jaar in Rome werken en studeren, hierbij moet wel gezegd worden dat hij deze studiereis die bij de prijs hoorde ervaarde als een kwelling. Dit kwam doordat hij niet tegen het klimaat kon, zich niet interesseerde voor de kunst en een hekel had aan het verplicht bijwonen van allerlei feestjes. In deze periode schreef hij het stuk Printemps maar het orkeststuk viel niet in de smaak bij de jury in Parijs. Ondertussen werkte Debussy al aan zijn derde werk La Demoiselle élue maar nog voordat hij dit stuk afgerond had was hij al uit Rome vertrokken. De jury weigerde Printemps uit te voeren en daardoor verzette Debussy zich tegen een uitvoering van La Demoiselle élue. Hierdoor kwam een breuk tussen hem en de leiders van de Académie.

In het jaar 1899 trouwde Debussy met Rosalie Texier, een vrouw van eenvoudige komaf. Het huwelijk hield niet lang stand want in 1904 scheidde Debussy van zijn vrouw omdat hij graag wilde trouwen met hun gezamenlijke vriendin Emma Bardac-Moyse. Dankzij dit tweede huwelijk kwam hij in aanraking met de betere kringen al had hij ondanks dit wel de nodige financiële zorgen. In 1901 werd Debussy muziekrecensent voor de Revue Blanche en later begon hij ook te schrijven voor andere bladen. In 1909 werd er kanker bij Debussy geconstateerd, dit in combinatie met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat hij maandenlang het niet kon opbrengen om te componeren. Uiteindelijk wist hij hiervan te herstellen en maakte hij werken als Douze études en de Six sonates pour divers instruments. Debussy stierf op 25 maart 1918 tijdens het laatste Duitse offensief toen Parijs met langeafstandsgeschut en vanuit luchtschepen werd gebombardeerd.

Doodler

Het logo werd gemaakt door doodler Leon Hong die toevallig vandaag ook jarig is en dus eigenlijk ook een beetje een eigen logo heeft. De muziek die je hoort in het logo is Clair de lune van Claude Debussy, onderdeel van de vierdelige compositie de Suite Bergamasque die werd voltooid in 1905. De muziek werd ingespeeld door Sabring Hong de zus van Leon Hong. Zij speelde het stuk op haar eigen keyboard gekoppeld aan een computer. Wat betreft het logo zelf geeft Leon Hong aan een doodle te willen tekenen die er net zo goed uit zou zien als een gemiddeld etiket op een Franse wijnfles. In het logo is te zien hoe alle lichtjes in de stad meedoen met de muziek, er is een auto te zien, een fietser en er komt een boot voorbij. De muziek kan rechtsboven middels de knop worden uitgezet.

Overigens is Clair de Lune ook een melodie die al diverse keren is gebruikt voor commercials, de kans is groot dat je ooit een reclame met deze melodie hebt gehoord.

Werkende kopie

Na vandaag zal het logo uiteraard weer verdwenen zijn. Een video van het logo kun je hierboven bekijken, een werkende kopie is te bekijken op deze pagina waar ook diverse andere logo's te zien zijn die in het teken stonden van componisten, muzikanten, etc.

Claude Debussy

Lees meer over: ,