Clara Schumann logo op de homepage van Google

Google Doodle:

Gisteren nog op de homepage van Google een logo vanwege de Tweede Kamerverkiezingen en vandaag is daar direct de volgende doodle al op de homepage van de zoekmachine. Deze doodle is wereldwijd geplaatst en staat in het teken van de geboortedag van Clara Schumann. Clara Schumann is geboren op 13 september 1819 in de Duitse stad Leipzig en was pianiste en componiste. Ze werd bekend als echtgenote van de Duitse componist Robert Schumann wiens werk zij na zijn dood promootte.

Clara Schumann had muzikale ouders, haar vader was Friedrich Wieck, een van de meest originele pianopedagogen van de 19de eeuw en hij verkocht piano's. Haar moeder was een zeer goede pianiste en sopraan. De ouders van Clara gingen uit elkaar toen ze vijf jaar oud was. Ze ging na de scheiding bij haar vader wonen die haar pianolessen gaf en zodoende werd haar tijd gevuld met pianospelen, muziektheorie en concertbezoek.

Op haar veertiende componeerde ze haar eerste pianoconcert dat twee jaar later door haar werd uitgevoerd met het Gewandhausorchester. Clara Schumann werd snel beroemd en onder andere Chopin en Goethe waren groot bewonderaars, Clara wordt dan ook gezien als een van de grootste pianisten van haar tijd. Ze reisde veel rond om concerten te geven, ze trad op in Parijs, Berlijn, Utrecht, Den Haag, Wenen en in Londen.

Robert Schumann

Ze werd verliefd op een van haar vaders leerlingen, Robert Schumann, iets waar haar vader niet heel erg blij mee was. Toen hij erachter kwam verbood hij Clara nog langer om te gaan met Robert en hij verzette zich aanvankelijk met succes tegen een huwelijk.

Clara trouwde uiteindelijk een dag voor haar eenentwintigste verjaardag met Robert, dit na een slepende rechtszaak. Het stel kreeg samen 8 kinderen. Toen Clara vijfendertig was werd Robert opgenomen in een inrichting vanwege depressies, hij overleed twee jaar later op 46-jarige leeftijd. In 1896 werd Clara Schumann getroffen door een hersenbloeding, ze overleed twee weken later op 76-jarige leeftijd in Frankfurt am Main.

Andere Doodles vanwege verjaardagen van muzikanten en componisten, etc. bekijk je in hier. Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,