Charles Dickens logo op homepage Google

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Schrijvers en dichters

Op maandag plaatste Google nog een geanimeerd logo ter ere van de filmregisseur François Truffaut en op dinsdag volgt de volgende doodle alweer. Het logo, hierboven te zien staat in het teken van de tweehonderdste geboortedag van de bekende schrijver Charles Dickens. Charles Dickens werd geboren op 7 februari 1812 in Portsmouth en wordt gezien als een van de belangrijkste Engelse schrijvers van het Victoriaanse tijdperk.

Oliver Twist

Veel mensen zullen ongetwijfeld wel eens een boek van Charles Dickens hebben gelezen. Zijn eerste roman, The Pickwick Papers stamt uit 1836 en groeide direct al uit tot een succes. Één van de bekendste boeken van de schrijver is Oliver Twist, deze roman was bedoeld als protest tegen de wantoestanden van die tijd. Het boek werd meerdere keren verfilmd en er werd een succesvolle Musical van gemaakt. Andere bekende romans van de schrijver zijn David Copperfield uit 1850, Great Expectations en Nicholas Nickleby.

A Christmas Carol

In het lijstje met beroemde boeken van de schrijver mag ook zeker het boek A Christmas Carol niet ontbreken, de eerste en beroemdste van zijn kerstvertellingen. Het boek kwam uit op 19 december 1843 en was binnen drie dagen uitverkocht. In de eerste week gingen er maar liefst 6000 exemplaren over de toonbank en in 1844 waren er al zeven drukken van uitverkocht. A Christmas Carol werd vaak verfilmd, voor het eerst in 1901 en de laatste versie komt uit 2009. Ook is het verhaal al vaak bewerkt voor theater en televisie.

58 jaar

Charles Dickens werd slechts 58 jaar, hij overleed op 9 juni 1870 in Rochester nadat hij een dag eerder een beroerte had gehad. In deze plaats wordt elk jaar nog eind mei/begin juni een Dickensfestival georganiseerd en elk jaar is er begin december een Christmas Dickens weekend. Dickens is in de Westminster Abbey in Londen begraven in tegenstelling tot zijn eigen wens om in de kathedraal van Rochester begraven te worden.

Dickens Festijn

Overigens wordt in Nederland jaarlijks half december het Dickens Festijn georganiseerd in Deventer. Dit jaar zal de 22e editie plaatsvinden en er zal grootst worden uitgepakt vanwege de tweehonderste geboortedag. Meer hierover op www.dickensfestijn.nl

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,