Charles Addams geëerd met Google logo (The Addams Family)

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Schrijvers, dichters, cartoonisten

Vrijwel iedereen zal The Addams Family kennen. Op zaterdag eert Google, met eigenlijk het eerste echte logo in 2012 de 100ste geboortedag van Charles Addams. De Amerikaanse striptekenaar werd geboren op 7 januari 1912 in Westfield in de staat New Jersey en werd vooral bekend vanwege het bedenken van The Addams Family.

In de jaren 30 begon Addams met het maken van strips waarin de familie, een satirische weergave van het ideale Amerikaanse gezin, centraal stond. De strips werden vanaf 1938 met regelmaat gepubliceerd in het Amerikaanse magazine The New Yorker.

Televisieserie

In 1964 besloot ABC-TV om op basis van de strips een televisieserie te gaan produceren. Tot op dat moment hadden geen van de karakters een naam, voor de start van de serie werd aan Addams gevraagd om namen te bedenken voor alle familieleden.

Dit was het moment dat Gomez, Morticia, Pugsley, Wednesday, Oom Fester en Oma Frump echt tot leven kwamen. Naast de familie mag natuurlijk de bekende butler Lurch niet ontbreken evenals de wandelende hand genaamd Thing en neef Itt. Detail hierbij is dat de niet verstaanbare Itt niet werd bedacht door Charles Addams maar door producent David Levy. Alle karakters, behalve Thing zijn te zien in het logo van Google.

In totaal werden tussen 1964 en 1966 64 afleveringen, elk van een half uur uitgezonden. Voor de serie werd een inmiddels wereldberoemde openingstune gemaakt door Vic Mizzy die iedereen zal kennen. De opening van de serie uit 1964 zie je hieronder in de video.

Overigens in de periode dat de serie op TV werd uitgezonden weigerde de hoofdredacteur van The New Yorker, William Shawn om nog langer de strips over de familie te plaatsen, wel werden andere strips van Addams geplaatst. Pas in 1987 toen William Shawn met pensioen ging verschenen de strips over de familie pas weer in het tijdschrift.

Films en spellen

Na de serie verschenen een aantal films, animatieseries en computerspellen. Tussen 19 oktober 1998 en 28 augustus 1999 werden 65 afleveringen uitgezonden van The New Addams Family. Naast dit alles werd er zelfs een Musical gemaakt die in 2010 op Broadway in premiére ging. Al met al dus een succesvolle maar toch vrij duistere familie.

Charles Addams overleed op 29 september 1988 als gevolg van een hartaanval.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,