Bug op Twitter levert bijzondere tweets op

Twitter heeft last van een veiligheidslek, al snel behoorlijk misbruikt. Als je nu je eigen Timeline bekijkt zal deze er wat vreemd uitzien met een aantal tweets bestaande uit alleen code zoals in de afbeelding hieronder. De 'onmouseover' bug houdt in dat als je met de muis over een bepaald bericht met javascript code heen beweegt er een bepaalde actie volgt. Zo zijn er berichten die zodoende automatisch worden ingevoerd en opnieuw worden geplaatst, deze berichten verspreiden zich dan ook snel. Andere tweets sturen je door naar externe websites of openen popups.

Het probleem doet zich, zo het lijkt alleen voor op de webversie van Twitter. Het advies is nu ook om tijdelijk, totdat het probleem is opgelost gebruik te maken van een externe applicatie zoals TweetDeck of CoTweet om berichten te plaatsen. Eventueel kun je ook gebruik maken van de mobiele site van Twitter die geen last lijkt te hebben van de bug.

Verder verschijnen deze berichten bestaande uit code tevens op Facebook doordat een hoop gebruikers tweets automatisch doorsturen naar het sociale netwerk.

Onmouseover en Mouseover zijn inmiddels beide trending topics op Twitter.

Update

Twitter heeft laten weten op status.twitter.com dat het probleem nu geheel verholpen is. De geplaatste tweets bestaande uit code staan nog wel verspreid over het netwerk maar doen verder niets meer. Het is aan de gebruikers om deze tweets zelf te verwijderen.

Lees meer over: