Bug Google Webmaster Tools liet je elke website verwijderen

Wie op dit moment Google Webmaster Tools opent en gaat naar Crawlertoegang onder siteconfiguratie zal zien dat het tijdelijk niet mogelijk is om een verzoek in te dienen om URL's te verwijderen. In beeld staat "Er lijkt iets niet te kloppen. We zijn dit aan het onderzoeken". Google heeft namelijk dit gedeelte uitgeschakeld nadat James Breckenridge vandaag ontdekte dat het zowaar mogelijk was om een verzoek in te dienen om elke willekeurige website te laten verwijderen uit de index van Google.

Een vrij bizarre bug dus die vrij eenvoudig werkte. Het was mogelijk door de onderstaande URL te pakken en aan te passen met de gewenste website of een gewenste URL van een website. In de screenshot hieronder is te zien hoe James zodoende de website van het veelbesproken News of the World kon verwijderen, iets wat hij uiteraard niet gedaan heeft.

Google onderzoekt de bug en heeft verder nog niet gereageerd. Het is niet bekend of en hoeveel sites slachtoffer zijn geworden en hoelang deze bug al aanwezig was.

Update

Na het vragen om opheldering bij Google is bevestigd dat er inderdaad een bug zat in de tool om URL's te verwijderen. Inmiddels is het gedeelte in Webmaster Tools weer beschikbaar en is er een fix doorgevoerd. De volledige verklaring: "We've confirmed that there was an issue within the URL removal feature in our Webmaster Tools and have already pushed out a fix and re-enabled URL removals. The URL removal feature keeps detailed records, so we're currently reprocessing earlier removal requests to ensure their validity. Our initial examination has shown only a limited impact." aldus Google.

https://www.google.com/webmasters/tools/removals-request?hl=en&siteUrl=http://{YOUR_URL}/&urlt={URL_TO_BLOCK}

Lees meer over: , ,