BrowserStack: Online websites testen in verschillende browsers

Iedereen die bezig is met het ontwikkelen van websites heeft er mee te maken, het testen van een website in verschillende browsers. Tegenwoordig moet er rekening worden gehouden worden met Google Chrome, Firefox en Safari plus eventueel Opera en natuurlijk een ontwikkelaars best friend, Internet Explorer van Microsoft :-).

Met name de laatstgenoemde is vaak een probleem gezien de verschillende versies (6, 7, 8 en 9) en de slechte ondersteuning van webstandaarden. Nu is het zo dat diverse internetbureaus inmiddels geen ondersteuning meer bieden voor Internet Explorer 6 evenals bekende bedrijven als Google, Twitter, en zelfs Microsoft maar ondanks dat wordt de browser nog steeds wel gebruikt en zijn er nog steeds situaties waarbij er helaas rekening moet worden gehouden met deze oude versie van Internet Explorer.

Testen

Om te testen in verschillende browsers zoals Google Chrome en Firefox kun je de meest recente versies gewoon installeren en Internet Explorer 9 heeft zelfs een optie om een website te bekijken als zijnde Internet Explorer 7 of 8, echter versie 6 zit hier dan weer niet bij. Om dit op te lossen heeft Microsoft een uitgeklede versie van Windows XP in het leven geroepen specifiek gericht op ontwikkelaars om toch te kunnen testen in Internet Explorer 6. Er zijn daarnaast ook images beschikbaar voor andere versies van de browser.

BrowserStack

Een andere mogelijkheid is het online testen en dat is waarvoor je terecht kunt bij BrowserStack.com (beta). Het handige van de website is dat je direct een website kunt testen in verschillende versies van verschillende browsers. Zo heb je de keuze uit Firefox 3 t/m 7, Internet Explorer 6 t/m 9, Google Chrome 12 t/m 14 (plus 15 beta), Safari 4 t/m 5.1 en Opera 10 en 11.5. Aanvullend daarop is er de keuze uit drie verschillende resoluties.

Zodra je een URL hebt ingevoerd en een browser hebt gekozen wordt de sessie gestart en zie je de betreffende website in beeld. Elke gekozen browser heeft vervolgens een aantal aanvullende tools bij zich zoals een developer toolbar. Het voordeel van BrowserStack is dat een website altijd en overal online getest kan worden zonder dat er aanvullende software benodigd is. Nadeel is wel dat het af en toe wat traag kan zijn.

Invites

Het betreft helaas geen gratis tool, vanaf 19 dollar per maand krijg je onbeperkt toegang. Er is ook een prepaid plan, je krijgt dan voor eenmalig 19 dollar 10 uur toegang. Eerst uitproberen kan ook door een uitnodiging aan te vragen. Zodra je een invite hebt ontvangen krijg je 60 minuten de tijd om gratis gebruik te maken van de website.

Het aanvragen van een uitnodiging kan op BrowserStack.com.