Browserkeuzescherm heeft nauwelijks effect op Internet Explorer

Ondanks dat het gebruik van browser Internet Explorer daalt draagt het eerder geïntroduceerde browserkeuzescherm daar nauwelijks aan bij. Het browserkeuzescherm dat Microsoft moest doorvoeren in opdracht van de Europese Commissie biedt gebruikers van XP, Vista en Windows 7 een optie om over te schakelen naar een alternatieve browser. Sinds de invoering is het marktaandeel van IE slechts 1 procent gezakt en heeft er dus nog niet voor gezorgd dat gebruikers massaal overstappen.

Het scherm werd sinds begin maart uitgerold naar alle gebruikers die Internet Explorer als standaardbrowser hebben ingesteld. Eerst kreeg Windows 7 het keuzescherm waarna Windows Vista en Windows XP volgde. Ralf Becks, business group lead bij Microsoft Nederland spreekt van 1,3 procent verlies voor IE. "We kunnen dat toch wel zien als een compliment aan het product." Becks kan geen mededeling doen over hoe de lichte daling voor IE zich verhoudt tot de verwachtingen die Microsoft zelf had van het keuzescherm. "Daar is intern veel over gespeculeerd, maar daar kan ik niet iets over delen."

Becks zegt verder dat Microsoft zelf geen metingen heeft gedaan, en dat bijvoorbeeld het tellen van downloads geen goede meetmethode in dit geval is. Microsoft kijkt zelf ook naar webmeetbedrijven als StatCounter en NetApplications. "Op het hoofdkwartier hebben ze een lichte voorkeur voor NetApplications, maar mijn favoriet is StatCounter."

Toch ziet de antitrustdivisie van de Europese Commissie het keuzescherm nog niet als een mislukking. "Het is nog veel te vroeg om de volledige impact in te schatten van een maatregel die vijf jaar van kracht blijft", reageert Amelia Torres van de EC.

Lees meer over: ,