Broncode Adobe Photoshop 1.0.1 online gezet

Het Computer History Museum in Mountain View in de Verenigde Staten heeft met toestemming de broncode van Adobe Photoshop 1.0.1 online gezet. De broncode van Photoshop 1.0.1 voor op dat moment alleen nog de Mac kan na het akkoord gaan met de voorwaarden geheel gratis worden gedownload op de website van het Museum.

Adobe Photoshop

Thomas Knoll schreef in 1987 een programma voor eigen gebruik om afbeeldingen mee te kunnen tonen en te bewerken, zijn broer vond het programma wel handig voor het bewerken van foto's maar het was toen niet de bedoeling om er een product van te maken. De ontwikkeling ging door en het programma kreeg de naam Display, in 1988 realiseerde de broers zich dat Display een commercieel product zou kunnen worden. Zodoende werd de naam gewijzigd naar 'Photoshop' en begon de zoektocht naar een bedrijf om de software uit te brengen. In april 1989 werd er een deal gesloten met Adobe en begin 1990 kwam versie 1.0 uit, in de 10 jaar daarna werden er ruim 3 miljoen exemplaren verkocht.

"All the code is here with the exception of the MacApp applications library that was licensed from Apple. There are 179 files in the zipped folder, comprising about 128,000 lines of mostly uncommented but well-structured code. By line count, about 75% of the code is in Pascal, about 15% is in 68000 assembler language, and the rest is data of various sorts. And this is the kind of code we all can learn from. Software source code is the literature of computer scientists, and it deserves to be studied and appreciated. Enjoy a view of Photoshop from the inside", aldus de toelichting van het Computer History Museum.

De handleiding uit 1990 kan hier worden bekeken en ook is er een tutorial online gezet.

Adobe CS2

Begin januari was er het bericht dat Adobe de volledige Creative Suite 2 gratis online gezet. Het pakket kon gratis gedownload worden op de website en naast de downloads stonden de bijbehorende serienummers. Hoewel het aanvankelijk leek dat het bedrijf de software gratis beschikbaar stelde liet een medewerker al snel weten dat het niet de bedoeling was dat iedereen de software zou gaan downloaden. De downloads zijn alleen gericht op gebruikers die ooit een officiƫle licentie van Adobe CS2 hebben aangeschaft.

Inmiddels is het zo dat na het inloggen met een Adobe ID op de website eerst uitleg verschijnt over waarom de software op deze manier gedownload kan worden en dat de downloads alleen zijn voor degene die eerder een licentie hebben aangeschaft. Echter wordt dit niet gecontroleerd en kan Adobe CS2 gewoon gedownload worden. Let wel op dat het om verouderde software gaat en er geen ondersteuning is voor Windows 7 en 8.

Lees meer over: ,