Bram Stoker op homepage van Google, schrijver van Dracula

Google Doodle:

Vandaag is wereldwijd op vrijwel alle homepages van Google een logo te zien die prima door kan gaan als opvolger voor het recent geplaatst logo vanwege Halloween. Het gaat namelijk om een logo ter ere van Bram Stoker die met name bekend staat om zijn sensationele verhalen in het horrorgenre. Abraham Stoker zoals de schrijver eigenlijk officieel heet werd geboren op 8 november 1847 in Dublin, de hoofdstad van Ierland.

Dracula

Bram Stoker staat dus bekend om zijn sensationele verhalen in het horrorgenre, zijn meest beroemde boek is zijn gothic novel "Dracula". Het boek Dracula werd uitgebracht in 1897. Het boek draait zoals de titel al aangeeft om Graaf Dracula, een aristocratische vampier uit de historische regio Transsylvanië. Dankzij dit boek en de diverse verfilmingen die werden gemaakt groeide Graaf Dracula uit tot de bekendste vampier ter wereld.

De schrijver werkte van 1890 tot 1896 aan Dracula en voor het schrijven van het boek nam hij een grote hoeveelheid documentatie door. Zo komt uit een reisgids uit 1820 de titel van het boek omdat Dracula Roemeens is voor duivel, aanvankelijk zou de hoofdpersoon namelijk Graaf Wampyr gaan heten. Echter omdat er in deze reisgids ook een link werd gelegd met de historische figuur Vlad Ţepeş die als bijnaam Dracula had wordt wel eens gesuggereerd dat de schrijver zijn hoofdpersoon op de verhalen rondom Tepes baseerde al hebben al deze verhalen geheel niets met vampirisme te maken. Het uiterlijk van Dracula werd overigens deels gebaseerd op acteur Sir Henry Irving, een vriend van Bram Stoker.

Aanvankelijk was het boek ondanks goede kritieken geen groot succes, dit kwam pas veel later. De meeste mensen zagen op dat moment het boek gewoon een goed avonturenverhaal, pas veel later werd het boek gezien als een echte horrorklassieker. Er is overigens ook een vervolg geschreven op het originele boek van Bram Stoker en dat is Dracula: The Un-Dead dat in 2009 uit werd gebracht, dit boek werd geschreven door Dacre Stoker samen met de schrijver Ian Holt en speelt zich vijfentwintig jaar later af.

Dracula hoort tot een van de meest verfilmde verhalen ter wereld. De eerste film gebaseerd op het boek was Nosferatu, eine Symphonie des Grauens uit 1922 waarvan in 1979 een remake werd gemaakt die ook gedeeltelijk in Nederland werd opgenomen. In 1931 verscheen de film Dracula van regisseur Tod Browning en in 1992 maakte Francis Ford Coppola zijn versie. Dit jaar kwam nog Dracula 3D uit met onder andere Rutger Hauer, deze film moet het slechts met een waardering van 4.5 moet doen op IMDB.com.

Bram Stoker

Bram Stoker kwam uit een gezin van tien kinderen en hij was tot zijn zevende jaar bedlegerig. Van 1864 tot 1870 studeerde hij aan Trinity College geschiedenis, letteren, wis- en natuurkunde om daarna aan de slag te gaan als ambtenaar. Omdat deze baan hem totaal niet beviel besloot hij om de journalistiek in te gaan en als theatercriticus maakte hij al snel kennis met de op dat moment beroemde acteur Henry Irving. Stoker begeleidde Irving op tournees en hij was manager van Irvings Lyceum-theater in Londen.

De Ierse schrijver overleed op een leeftijd van 65 jaar op 20 April 1912 in Londen.

Andere Doodles vanwege verjaardagen van andere schrijvers bekijk je hier. Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,