Blogger kan nu ook per land censureren met landspecifieke URL’s

Onlangs kondigde Twitter aan een nieuw systeem te hebben bedacht om zodoende berichten specifiek per land te kunnen blokkeren. Het blijkt nu dat Google stilletjes bezig is om een vergelijkbaar idee door te voeren voor Blogger.

In het helpcentrum van Blogger wordt aangegeven dat het in de komende weken kan gebeuren dat je als bezoeker wordt omgeleid naar een lokaal domein (ccTLD - country-code Top Level Domain). Als je bijvoorbeeld in Australië bent en naam.blogspot.com bekijkt dan kan het zijn dat je dus wordt doorgestuurd naar naam.blogspot.com.au.

Vrijheid van meningsuiting

De redenen om voor deze aanpak te kiezen zijn eigenlijk hetzelfde als van Twitter:

Door migratie naar lokale domeinen kunnen wij enerzijds de vrijheid van meningsuiting en een verantwoord publicatiebeleid blijven stimuleren en anderzijds beter voldoen aan terechte verwijderingsverzoeken op grond van lokale wetgeving. Door gebruik te maken van ccTLD's kunnen we verzoeken om inhoud te verwijderen per land beheren, zodat zo weinig mogelijk lezers erdoor worden getroffen.

SEO

Een ander belangrijk punt waar aan gedacht is bij deze wijzigingen is SEO:

Na deze wijziging wordt Blogspot-inhoud door crawlers gevonden in veel verschillende domeinen. Het hosten van dezelfde inhoud in verschillende domeinen kan zoekresultaten beïnvloeden, maar we doen ons uiterste best om de negatieve gevolgen van het hosten van Blogspot-inhoud in meerdere domeinen tot een minimum te beperken. Het overgrote deel van inhoud die wordt gehost in verschillende domeinen zal niet worden beïnvloed door verwijderingen van inhoud en zal dus hetzelfde blijven.

Voor al die inhoud zal Google de blogspot.com-versie markeren als de canonieke versie met rel=canonical. Hierdoor kunnen crawlers herkennen dat de inhoud hetzelfde is, ook al zijn de URL's verschillend. Als een bericht of blog in een bepaald land wordt beïnvloed door een inhoudsverwijdering, wordt de canonieke URL ingesteld op de ccTLD van dat land in plaats van op de .com-versie. Dit garandeert dat we verschillende inhoud niet markeren met dezelfde canonical-tag.

India

Het is nog niet duidelijk om welke landen het allemaal precies gaat. In ieder geval heeft Google dit al doorgevoerd in India waar gebruikers die een Blogger-blog bezoeken nu automatisch worden doorgestuurd van naam.blogspot.com naar naam.blogspot.in.

Dit alles is overigens niet van toepassing als er een extern domein is gekoppeld.

Lees meer over: ,