Betalen voor invoegen video’s van YouTube, anders een rechtszaak

YouTube Logo Buma/Stemra zal stappen gaan ondernemen tegen commerciële websites die weigeren om te betalen voor ingevoegde video's afkomstig van YouTube. De organisatie wil dat commerciële websites betalen voor het invoegen van video's, doen ze dit niet dan volgt er een rechtszaak. "Dat klinkt heel hard, maar zo bedoel ik het niet. Wij kunnen echter niet uitleggen aan auteurs en componisten dat als een site niet wil betalen, we de zaak laten rusten", zegt woordvoerder Bas Erlings van Buma/Stemra tegenover Tweakers.

Tot op heden zijn er volgens de auteursrechtenorganisatie nog geen websites geweest die weigerden om te betalen voor het invoegen van YouTube video's, hoeveel websites er op dit moment betalen is niet duidelijk maar volgens de woordvoerder gaat het om vele duizenden websites echter wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen streams van MP3's en YouTube video's die worden ingevoegd. Bas Erlings kon niet zeggen welke websites momenteel betalen maar hier zouden zeker diverse grote websites tussen zitten.

De beslissing om zowel commerciële als particuliere websites te laten betalen voor ingevoegde video's van YouTube werd in 2009 genomen maar later besloot de organisatie na de nodige verontwaardiging dat alleen commerciële websites moesten gaan betalen en particulieren niet. Particulieren hoeven in de toekomst niet te vrezen voor een rekening van de organisatie al claimt Bas Erlings daar wel het recht toe te hebben. Het tarief voor commerciële websites bedraagt 130 euro voor maximaal 40.000 views, grotere sites betalen 10 procent van de behaalde omzet dankzij de ingevoegde video's.

Lees meer over: ,