Beta Windows Live Messenger beschikbaar (Live Essentials 2011)

Zoals verwacht heeft Microsoft de publieke beta van Windows Live Essentials 2011, voorheen bekend als Windows Live Wave 4 online gezet. Het pakket bestaat uit meerdere programma's waaronder natuurlijk Windows Live Messenger. Live Photo Gallery, Live Movie Maker, Live Mail, Windows Live Sync en Live Writer zijn uiteraard ook aanwezig en verder is Messenger Companion nieuw.

Het betreft een beta die beschikbaar is in meerdere talen waaronder het Nederlands. Naast Nederlands is de suite beschikbaar in het Engels, Japans, Portugees, Chinees, Frans en Spaans. Aanvankelijk zou de beta begin juni uitgebracht worden en de definitieve versie half augustus, echter door omstandigheden is dit een halve maand vertraagd.

Downloaden

Om de beta uit te proberen kun je terecht op de officiële website maar rechtstreeks downloaden kan ook via de onderstaande links. De suite kan overigens net als straks Internet Explorer 9 niet geïnstalleerd worden op Windows XP maar alleen op Windows Vista met Service Pack 2 en Windows 7.

Windows Live Messenger

Het chatprogramma is het meestgebruikte programma van de suite en en heeft diverse nieuwe functies. Een veelgevraagde functie is nu doorgevoerd, de mogelijkheid om chatvensters te groeperen. Dit is standaard ingesteld en alle gesprekken worden als tabbladen weergegeven vergelijkbaar met de tabs van Internet Explorer. Door met de rechtermuisknop op een tabblad te klikken kun je deze loskoppelen en er een apart venster van maken. Het is niet mogelijk deze los te slepen.

Emoticons en Winks

Verder nieuwe weergaven en een aantal nieuwe layouts, een aantal van de huidige layouts zijn komen te vervallen. In het gespreksvenster zijn de emoticons vernieuwd en er zijn een aantal nieuwe emoticons toegevoegd. De winks hebben geen aparte knop meer in het gespreksvenster, deze zijn samengevoegd met de emoticons. De winks, Stuiteroog, Noten en Liefdesbrief zijn niet meer aanwezig. Nieuw zijn Dancer, Laugh en Lightbulb.

In de opties is een optie toegevoegd waarmee je instelt dat als je Messenger afsluit je ook direct wordt afgemeld. Standaard als je op het kruisje van Messenger klikt wordt er gevraagd of je alleen het venster wilt minimaliseren of dat je ook afgemeld wilt worden.

Geluiden

In de betaversie van van Messenger kon je geluiden instellen voor contactpersonen. De optie kwam te vervallen met de definitieve versie van Messenger maar is nu in deze beta weer teruggekeerd. Je stelt een geluid in voor een contactpersoon. Zodra diegene zich aanmeld wordt het ingestelde geluid afgespeeld of als diegene een bericht stuurt.

Offline weergeven

Een andere, wellicht handige optie in de nieuwe versie is dat je specifiek je status kunt instellen per contactpersoon. Dat wil zeggen dat je bij een bepaald contact kunt instellen dat diegene je ziet als 'offline', oftewel niet kan zien dat je online bent. Tegelijkertijd zien dan je andere contactpersonen je wel gewoon online staan.

Live Messenger in de Taakbalk

Als de huidige versie van Messenger wordt geïnstalleerd in Windows 7 dan wordt deze altijd in de taakbalk geplaatst en niet in het systeemvak. Via een omweg kan dit wel gerealiseerd worden. Deze betaversie wordt eveneens in de taakbalk geplaatst. Zodra je op het icoon van Messenger gaat staan met de muis opent er een preview. Nieuw is hier dat je in de preview Messenger kunt instellen op Beschikbaar, Bezet, Afwezig, en Offline.

Messenger Companion

Zoals gezegd is Messenger Companion, voorheen bekend als Windows Live Companion een nieuw onderdeel. Companion is een plugin voor browser Internet Explorer en geeft de mogelijkheid om websites snel te delen op Windows Live. Windows Live Companion kan gestart worden vanaf de werkbalk van Internet Explorer. Je kunt dan beginnen met delen, bij elke website kan er een afbeelding worden gekozen en een bericht geplaatst worden.

Andere programma's

Een belangrijke vernieuwing in Windows Live Mail en in Windows Live Photo Gallery is de toevoeging van de Ribbon zoals die ook bestaat in Paint en WordPad in Windows 7 en in Office 2007 en Office 2010. Hiermee lijkt Windows Live Mail nog meer op Office Outlook. In Windows Live Movie Maker zijn verder niet veel vernieuwingen.