Beta Wayback Machine van The Internet Archive

Het is altijd even leuk om terug in de geschiedenis in te gaan en te bekijken hoe bepaalde bekende websites zoals die van Google of Microsoft er vroeger uitzagen. Dat is precies wat met de, waarschijnlijk welbekende Wayback Machine van The Internet Archive mogelijk is. De service bestaat al geruime tijd en gaat binnenkort vernieuwd worden. De nieuwe versie is nu beschikbaar om getest te worden. De nieuwe homepage is vergelijkbaar met Google en bevat eigenlijk alleen een zoekveld en twee knoppen.

Na het invoeren van een URL kun je kiezen tussen Latest en Show all. Door op Latest te klikken wordt de laatst genomen snapshot van de betreffende website getoond. Eigenlijk mist nog op de homepage een knop om direct de eerste snapshot te openen. Door op Show all te klikken verschijnt er een kalender in beeld met daarop de data waarop snapshots werden genomen zijn gemarkeerd. Bovenaan kan een jaartal worden gekozen en je ziet hier tevens hoeveel snapshots er beschikbaar zijn.

Het handige aan de nieuwe versie is dat als je een website bekijkt er bovenaan een balk in beeld blijft staan om snel over te schakelen naar een andere datum onder andere middels de vorige en volgende knoppen rechts naast het zoekveld.

Probeer de betaversie zelf op waybackmachine.org.

Lees meer over: ,