Belgische spionnen eenvoudig te vinden op Facebook

In België is er momenteel een discussie over de aanwezigheid van medewerkers van de Belgische geheime dienst op sociale netwerken. Het blijkt namelijk dat medewerkers eenvoudig zijn te vinden op Facebook en LinkedIn wat volgens de top van de inlichtingendienst nadelige gevolgen kan hebben voor de veiligheid van de medewerkers.

De medewerkers melden op hun profiel dat ze momenteel werken of in het verleden gewerkt hebben voor de Staatsveiligheid of Sûreté de l’état, zoals de Belgische geheime dienst heet. Volgens een topman van de geheime dienst kunnen deze medewerkers zo een doelwit worden van kwaadwillenden. "Russische en Chinese geheime diensten hebben duizenden mensen in dienst. Zij hebben de mankracht en de tijd om op zoek te gaan naar zulke profielen en de informatie daarop uit te buiten. Onze mensen maken zich door hun aanwezigheid op de sites het doelwit van vijandelijkheden" aldus de topman.

Verbieden

De Belgische geheime dienst overweegt momenteel om medewerkers te verbieden om een profiel te hebben op sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn maar een dergelijk verbod zou wel eens op flink verzet van de vakbonden kunnen gaan stuiten.

Lees meer over: