Basiliuskathedraal logo van Google

Het is alweer een aantal weken geleden dat het laatste logo op de Nederlandse homepage van Google stond maar vandaag is het tijd voor de volgende doodle. Het logo van vandaag staat in het teken van de Basiliuskathedraal, de belangrijkste blikvanger van het Rode Plein in Moskou. Het is vandaag precies 450 jaar geleden dat de bouw van de kathedraal werd voltooid. De bouw begon in 1555 in opdracht van Ivan IV, ook bekend als Ivan de Verschrikkelijke ter ere van de overwinning op de Tataren in de stad Kazan.

Het kerkgebouw verving een oudere verlaten kerk op dezelfde plaats en heeft als volledige naam "Kathedraal van de voorbede van de Moeder Gods op de greppel".

Architect

Het verhaal gaat dat Ivan na voltooiing aan de architect vroeg of hij een nog mooier gebouw kon maken. De architect, Postnik Jakolev beantwoorde deze vraag positief iets wat hij achteraf beter niet had kunnen doen omdat hem dit zijn beide ogen kostte. Ivan wilde er namelijk zeker van zijn dat de Basiliuskathedraal het mooiste gebouw zou blijven.

Google Doodle:

Doodle categorie: Steden, gebouwen en monumenten

Lees meer over: ,