Ayrton Senna logo van Google, Formule 1-coureur

Ayrton Senna logo van Google, Formule 1-coureur
Foto: Wikipedia.org

Gisteren zag je nog een geanimeerd logo op de homepage van Google staan in het teken van het begin van de lente, vandaag is het al tijd voor een volgende doodle. Het logo van vandaag staat volledig in het teken van de geboortedag van de Braziliaanse autocoureur Ayrton Senna (foto hierboven), de doodle is op diverse homepages te zien maar niet op de Nederlandse homepage. Ayrton Senna werd geboren op 21 maart 1960 in São Paulo.

In het logo van vandaag is zodoende het portret van Senna te zien met ernaast een Formule 1-auto en er erboven een finish vlag in de kleuren zwart, geel en groen, de kleuren van zijn geboorteland Brazilië. De letters zijn in het wit over de doodle geplaatst.

Ayrton Senna

Ayrton Senna had een bijzonder succesvolle carrière. Hij wist in tien seizoenen driemaal wereldkampioen Formule 1 te worden, in totaal verscheen in 161 races aan de start, waarbij hij 65 keer van poleposition startte en 41 keer wist te winnen. Hij begon zijn carrière al op vierjarige leeftijd in een kart. Jaren later na deelname in zowel de Formule Ford 1600 klasse als in de 2000 klasse wist hij in 1983 de British F3 van Martin Brundle te winnen.

Een jaar later maakte hij de overstap naar de Formule 1 door een contract te tekenen bij het team van Toleman. In zijn eerste seizoen eindigde de coureur in het eindklassement op de negende plaats met 13 punten. Gedurende zijn eerste seizoen wist hij drie keer het podium te bereiken, één keer werd Senna tweede en twee keer werd hij derde. De tweede plaats pakte hij in Monaco en de derde plaats pakte hij in zowel Engeland als in Portugal.

Ayrton Senna reed slechts één seizoen voor Toleman, na dit seizoen maakte hij de overstap naar het team van Lotus waar hij teamgenoot werd van de italiaan Elio de Angelis. Het was de Lotus 97T waarmee Senna zijn eerste Grand Prix wist te winnen, dit gebeurde in Portugal in de regen. In hetzelfde seizoen wist hij ook de Grand Prix van België te winnen, in de wedstrijden in zowel Nederland als in Italië eindigde Senna op de derde plaats. Uiteindelijk eindigde hij op de vierde plaats in het eindklassement met 38 punten.

In 1988 maakte Senna de overstap naar het team van McLaren en hier kreeg hij wereldkampioen Alain Prost als teamgenoot. Samen wisten de twee coureurs vijftien van de zestien wedstrijden te winnen en Senna veroverde zijn eerste wereldtitel. Dit seizoen kende ook een groot dieptepunt met de crash van Senna tijdens de grote prijs van Monaco. Hij reed op de eerste positie en tegen het einde van de wedstrijd raakte hij de vangrail. Prost reed op dat moment tweede en door de crash wist hij vervolgens hier de titel te pakken.

Helaas begon de samenwerking tussen Senna en Alain Prost door de nodige conflicten op de baan en naast de baan fout te lopen. Dit resulteerde in een crash tussen de twee tijdens de Grand Prix van Japan. Prost viel uit door deze crash en Senna wist de race te winnen al werd hij wel na afloop van de race gediskwalificeerd vanwege gevaarlijk rijden en het veroorzaken van de crash met Prost. In dit seizoen behaalde Prost de wereldtitel en maakte de overstap naar Ferrari. Een jaar later in 1990 zou Senna de wereldtitel pakken.

Crash

Nadat Ayrton Senna zijn derde wereldtitel had gewonnen werden de kwaliteiten van van de auto van McLaren ingehaald door die van de auto's van andere teams en dan met name van Williams. Dit zorgde ervoor dat Senna voor 1994 tekende bij Williams. Helaas kwam dit seizoen voor Senna tot een abrupt einde toen hij op 1 mei 1994 verongelukte tijdens de Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola. In Braziliè werden drie dagen nationale rouw afgekondigd en de begrafenis van de autocoureur werd wereldwijd uitgezonden.

Het ongeluk deed zich voor in de bocht Tamburello waar het asfalt zeer oneffen was en waar veel coureurs zich zorgen om maakte. Daarbij kwam dat aan de buitenzijde van de bocht de muur gevaarlijk dicht op het parcours stond, echter omdat er achter de bocht een rivier lag kon de muur ook niet worden verplaatst. Senna reed over een oneffenheid in deze bocht terwijl de andere piloten langs hem reden. Door deze oneffenheid raakte de bodemplaat van de auto het asfalt waardoor hij alle grip verloor en zich in de muur boorde.

Aanvankelijk dacht men dat de crash van Senna was veroorzaakt door een afgebroken deel van de stuurstang maar dit bleek slechts een gevolg te zijn van de crash. De dood van Ayrton Senna zorgde wel voor een hele reeks nieuwe veiligheidsmaatregelen in de sport, Senna is tot op heden de laatste coureur die overleed in een Formule 1 wedstrijd.

Ayrton Senna

Williams

Het Formule 1-team van Williams, waar Senna het laatst voor reed, eert dit seizoen de autocoureur omdat het dit jaar precies 20 jaar geleden is dat het tragische ongeluk plaatsvond. Op neus van de auto's van het team is het portret van Senna geplaatst om hem te eren voor zijn prestaties. Sinds de dood van Senna had het team al het logo van de stichting van Senna bestaande uit een dubbele S op de voorvleugel van de auto's staan.

Andere logo's

In de afgelopen jaren heeft Google al diverse keren sporters geëerd met een logo op de homepage maar het is de eerste keer dat een autocoureur centraal staat. Een overzicht van alle andere sporters waarvoor een doodle werd geplaatst bekijk je op deze pagina. Een overzicht van alle logo's geplaatst door Google geplaatst sinds 1998 bekijk je hier.

Lees meer over: ,