Apple verkoopt 26,9 miljoen iPhones en 14 miljoen iPads

Apple heeft de cijfers over het vierde kwartaal van het boekjaar 2012-2013 gepresenteerd en hieruit blijkt dat het bedrijf in het derde kwartaal in totaal 26,9 miljoen iPhones heeft verkocht, een kleine stijging vergeleken met het vorige kwartaal. De stijging heeft onder andere te maken met de introductie en de verkoop van de iPhone 5 al is niet duidelijk hoeveel toestellen er precies verkocht zijn. Afgelopen jaar in dezelfde periode werden er 17,07 miljoen iPhones verkocht, al met al een stijging van 58 procent.

Met de iPad gaat het ook goed. Recent tijdens de introductie van de iPhone 5 liet Apple al weten dat er in totaal 84 miljoen iPads over de toonbank zijn gegaan sinds de introductie van het apparaat in 2010, in het afgelopen kwartaal verkocht het bedrijf 14 miljoen iPads wat een stijging is van 26 procent vergeleken met een jaar geleden maar het zijn er een stuk minder dan in het vorige kwartaal, toen verkocht Apple in totaal 17 miljoen iPads. Verder gingen er 4,9 miljoen iMacs over de toonbank, een stijging van 1 procent. Het bedrijf verkocht 5,3 miljoen iPods, 19 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Apple boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 36 miljard dollar en de nettowinst kwam uit op 8,2 miljard dollar. De volledige presentatie kan hier bekeken worden.

Tim Cook

Overigens sprak CEO Tim Cook tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers ook nog kort over de Surface van Microsoft nadat hem hier naar gevraagd werd. De Surface is sinds gisteren in een beperkt aantal landen te koop. Cook gaf aan de Surface een compromis en verwarrend product te vinden, hij zei dit echter op basis van wat hij online gelezen had want hij had zelf het apparaat nog niet geprobeerd. "You could design a car that flies and floats, but I don’t think it would do all of those things very well" aldus de CEO. Uiteindelijk zullen mensen volgens Cook toch wel tot de conclusie komen dat ze een iPad willen.

Tevens werd er nog even ingegaan op de prijs van de nieuwe iPad Mini. Aangegeven werd dat er zeker niet is gelet op de prijs bij het ontwikkelen van het apparaat maar dat het doel was om dezelfde ervaring van de iPad te creëren. "Apple will not make a product that someone may feel good about the moment they’re paying for it, but then when they get home they rarely use it again," "I would encourage you to use an iPad mini and I don’t think that you’ll be using anything other than another iPad after that." aldus de CEO van Apple.

Ook zei hij nog dat Apple in ieder geval nooit zal gaan komen met een 7 inch tablet omdat het bedrijf hier geen vertrouwen in heeft. Steve Jobs gaf eerder al aan dat het maken van een 7 inch tablet geen goed idee zou zijn. Een 7 inch tablet zou te groot zijn om te kunnen concurreren met een smartphone en te klein zijn om te kunnen concurreren met een iPad.

Lees meer over: , ,