De Mac bestaat dertig jaar

Het is deze week precies dertig jaar geleden dat Apple de eerste Macintosh introduceerde. Het eerste model waarvan hieronder een foto werd direct geleverd met muis en een grafische gebruikersinterface, Mac OS. De naam van het apparaat is afgeleid van de naam van een soort appel, de McIntosh vrucht. Het was Jef Raskin die deze naam bedacht en onder andere ook verantwoordelijk was voor het principe van klikken en slepen. De spelling werd echter direct aangepast om problemen met een audiomerk te voorkomen.

macintosh

Het gehele project begon in 1979 onder leiding van Raskin samen met ontwikkelaar Bill Atkinson. De prijs van een exemplaar lag tussen de 1995 en 2495 dollar. Sinds de introductie van de eerste Mac in 1984 bracht Apple de iMac, Mac Mini, Mac Pro, MacBook Air en de MacBook (Pro) uit al zijn tegenwoordig de iPhone en de iPad de twee belangrijkste producten voor het bedrijf. Hierboven zie je de één minuut durende reclame die werd gemaakt om het apparaat te promoten, de commercial werd twee dagen voor de officiële lancering door Steve Jobs uitgezonden (22 januari 1984) tijdens de Superbowl.

Timeline

Om de verjaardag van de Mac te vieren heeft Apple een speciale website ingericht te vinden op apple.com/30-years/. Op de website wordt teruggekeken naar de afgelopen 30 jaar met onder andere een interactieve timeline die start in 1984 en wordt voortgezet tot 2014. Verder kunnen gebruikers verhalen plaatsen op de website over hun eerste Mac.

apple_30_years_mac_website

Lees meer over: ,