Apple kondigt iOS6 aan, integratie Facebook en andere features

Zojuist is Tim Cook, CEO van Apple in San Francisco op de jaarlijkse Apple Worldwide Developers Conference gestart met zijn keynote. Traditiegetrouw begon de keynote met een aantal statistieken. Cook maakte bekend dat er inmiddels meer dan 30 miljard applicaties zijn gedownload uit de App Store, het gaat bijzonder snel met het aantal downloads want begin maart werd het aantal van 25 miljard downloads pas bereikt.

Ook gaf Cook aan dat er inmiddels meer dan 5 miljard dollar is overgemaakt naar ontwikkelaars. De App Store heeft momenteel meer dan 400 miljoen accounts met creditcard en in totaal zijn er nu 650.000 applicaties beschikbaar waarvan 225.000 specifiek voor de iPad zijn gemaakt. De App Store is nu beschikbaar in 155 landen.

Wat betreft iOS zijn er 365 miljoen apparaten met iOS verkocht. Apple gaf aan dat momenteel de meeste gebruikers iOS5 hebben. Er werd hierbij een vergelijking met Android gemaakt want versie 4.0 van Android kwam bijna op hetzelfde moment uit als iOS5, waar dus bijna alle gebruikers van iOS nu versie 5 gebruiken gebruikt slecht 7 procent Android 4.0. Er zijn nu 140 miljoen gebruikers van iMessage die 150 miljard berichten hebben verzonden, deze gebruikers versturen 1 miljard berichten per dag.

Zoals verwacht heeft de CEO van Apple versie 6 van besturingssysteem iOS gepresenteerd, hieronder een aantal features van de nieuwe versie uitgelicht.

iOS6: Siri

Als eerste is Siri bijgewerkt, zo kan de assistent nu ook informatie over sporten, films en restaurants geven maar ook is het mogelijk om berichten op Twitter te plaatsen door deze simpelweg in te spreken en Siri kan nu applicaties starten. De assistent is beschikbaar gemaakt in diverse nieuwe talen maar hier hoort Nederlands niet bij. Goed nieuws is er voor iedereen met een iPad 3 want Siri, voorheen alleen beschikbaar op de iPhone 4S, wordt nu ook zoals verwacht beschikbaar gemaakt door Apple op de nieuwste iPad.

Apple laat verder weten recent met diverse autofabrikanten te hebben samengewerkt om een knop toe te voegen om Siri eenvoudig te activeren, dit noemt Apple Eyes Free.

iOS6: Facebook

Zoals verwacht is er ook de integratie van Facebook op een vergelijkbare manier als Twitter nu geïntegreerd is sinds iOS 5. Apple maakte in de afgelopen tijd al diverse keren verwijzingen naar deze integratie. Zodoende kun je straks eenvoudig artikelen of andere zaken delen op het sociale netwerk vanuit apps, Safari, iTunes, Game Center en Maps. Tevens is Facebook geintegreerd in de App Store zodat je applicaties kunt liken, zien wat vrienden leuk vinden, etc. Tevens worden events en verjaardagen in de agenda getoond.

iOS6: Bellen

Apple heeft de belfunctie aangepast. Stel dat je in een vergadering zit en niet kunt opnemen dan is daar nu de mogelijkheid om diegene te beantwoorden met een bericht, je hebt dan de keus om te kiezen uit een van de standaard antwoorden of een eigen bericht. Daarnaast een optie om je later te herinneren, bijvoorbeeld een uur later.

iOS6: Niet storen

Nieuw is ook een Niet Storen-knop. Met deze knop kunnen meldingen en banners worden uitgeschakeld zodat je niet gestoord kan worden, bijvoorbeeld als je slaapt. De nieuwe knop is te vinden door te gaan naar de Instellingen waar ook de knop Vliegtuigmodus is te vinden. Met de functie ingeschakeld worden berichten en telefoontjes nog wel getoond alleen licht het scherm niet meer op en ook worden er geen geluiden afgespeeld.

Dit is handmatig in te schakelen maar ook kan dit voor een vaste periode elke dag worden ingesteld, bijvoorbeeld elke nacht van 00:00 uur tot 06:00 uur wat goed is voor je nachtrust. Aanvullend kunnen er favoriete contacten worden ingesteld zodat als deze mensen bellen de telefoon wel gewoon afgaat en als laatste is er een optie genaamd 'Repeated Calls'. Deze optie zorgt ervoor dat, mits ingeschakeld, de telefoon wel af zal gaan als iemand binnen drie minuten nog een keer belt, bijvoorbeeld als het gaat om een noodgeval.

iOS6: Safari en Mail

Wat betreft Safari is er de toevoeging van iCloud tabbladen, deze laatste toevoeging werd al eerder geïntroduceerd in Safari versie 5.2 voor Mac OS X. Hiermee is het mogelijk om tabs die geopend waren op een Mac ook opnieuw te openen op een iPhone of een iPad.

Nieuw in iOS is de mogelijkheid om foto's snel te delen met vrienden die hier dan een notificatie over ontvangen. Vrienden kunnen dan weer reageren op deze foto's. Als laatste krijgt Mail een feature genaamd VIP's. Hiermee kun je bepaalde mensen markeren als belangrijk en zodoende worden berichten afkomstig van deze personen voorzien van een blauw sterretje in plaats van een blauw bolletje zodat je er zeker van bent dat deze mails niet ongelezen blijven. Er is daarnaast een aparte VIP mailbox naast de gewone mailbox.

In berichten kunnen nu eenvoudig foto's en video's worden ingevoegd.

iOS6: Maps

Zoals verwacht zegt Apple vaarwel tegen Google Maps, het bedrijf komt nu met een eigen applicatie inclusief , integratie van Yelp, verkeersinformatie en turn-by-Turn-navigatie. Een nieuwe feature genaamd Flyover laat je grote steden in 3D bekijken. Er is hier uiteraard een koppeling met Siri zodat er gevraagd kan worden naar het dichtstbijzijnde benzinestation en kinderen kunnen vragen aan de assistent hoe lang de reis nog duurt.

iOS6: Passbook

Apple heeft een nieuwe app toegevoegd genaamd Passbook. Een digitale portemonnee om zaken zoals bioscioopkaartjes, vliegtickets, of kortingsbonnen in op te slaan.

iOS6 zal in de herfst gaan uitkomen, de beta is nu beschikbaar voor ontwikkelaars. De nieuwe versie van het besturingssysteem is er voor de iPhone 3GS, iPhone 4 en iPhone 4S, de iPad tweede en derde generatie en voor de iPod Touch vierde generatie.

MacBook Air en MacBook Pro

Tevens presenteerde Cook nieuwe MacBook Air modellen, elk model beschikt over een Ivy Bridge processor, 512 GB SSD opslagruimte en twee USB 3.0 poorten. De MacBook Air is er vanaf 999 dollar (11 inch). Tevens zijn de MacBook Pro modellen ververst, elk model beschikt net als de Air over een nieuwe Ivy Bridge processor evenals USB 3.0 poorten.

Als laatste komt Apple met een volledig nieuwe MacBook Pro, 'The Next Generation MacBook Pro'. Deze versie beschikt over een retina-scherm net als de iPad. Het scherm is 15.4 inch, een resolutie van 2880 x 1800. Verder 256 GB SSD en de batterij gaat tot 7 uur mee. De nieuwe MacBook Pro is ongeveer net zo dik als een MacBook Air (0.71 inch) en het is de lichtste MacBook Pro die Apple ooit gemaakt heeft, verkrijgbaar vanaf 2199 dollar.

Overigens is de 17 inch MacBook Pro met deze update geheel komen te vervallen.

Lees meer over: , , , , , , ,