Download Safari 4, ow nee Safari 5

Naast een nieuwe iPhone en het iAd reclamenetwerk heeft Apple ook versie 5 van de eigen browser Safari uitgebracht. Het betreft hier zowel een vijfde versie voor Mac OS X als Windows. Op de Engelse homepage van Apple staat de browser al vermeld, gaat men naar de Nederlandse pagina van de browser (apple.com/nl/safari/) dan staat hier nog Safari 4 met een vermelding dat deze versie geheel nieuw is.

Zodra je op de download knop klikt dan volgt nogmaals de melding dat Safari 4 de nieuwe versie is en dat deze gedownload kan worden. Echter eronder staat weer duidelijk vermeld dat het gaat om Safari 5.0 voor Windows XP of Windows Vista.

Vernieuwingen

Hoe dan ook bevat de nieuwe versie enkele nieuwe functionaliteiten. In de nieuwe versie is Safari reader toegevoegd om ongestoord online artikelen te lezen en de mogelijkheid is toegevoegd om te zoeken met Bing, de zoekmachine van Microsoft. De browser is nu 30 procent sneller vergeleken met de vorige versie.

Nieuw zijn ook extensies die vanaf nu op basis van standaardwebtechnologieën, zoals HTML5, CSS3 en JavaScript ontwikkeld kunnen worden voor Safari, dit is vergelijkbaar met de extensies zoals die bestaan voor Google Chrome en Firefox. Ontwikkelaars moeten eenvoudig een extensie kunnen ontwikkelen met behulp van de nieuwe Extension Builder. Met het oog op de beveiliging en stabiliteit worden Safari-extensions in een sandbox en alleen in de browser uitgevoerd, en ondertekend met een digitaal certificaat van Apple.

De Nederlandse versie van de browser kan gedownload worden op: apple.com/nl/safari/.

Lees meer over: , ,