Apple introduceert iCloud en iOS5 met Twitter

Apple heeft zojuist een aantal aankondigingen gedaan tijdens de start van het World Wide Developer Conference waaronder de onthulling van iCloud en iOS5.

iCloud

Met de nieuwe clouddienst iCloud wordt al je content online opgeslagen zodat je altijd, ongeacht het apparaat dat je gebruikt hierover beschikking hebt. Denk hierbij aan muziek, foto's en boeken maar ook de favorieten in Safari, mail, contacten, etc. Synchroniseren is niet nodig, alles gaat volledig automatisch zodat je nergens aan hoeft te denken.

Muziek niet aangescheft via iTunes kan ook beschikbaar worden gemaakt op alle apparaten via iCloud. Het importeren van deze muziek kost wel geld, 25 dollar per jaar. Nummers die al beschikbaar zijn in iTunes worden geupgrade naar 256kbps AAC.

De clouddienst is verder gratis en standaard krijg je 5GB ruimte tot je beschikking. iCloud vervangt MobileMe, een eerdere clouddienst beschikbaar voor 99 dollar per jaar.

iOS5

Zoals werd verwacht heeft Apple iOS5 aangekondigd, de volgende versie van het besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod Touch wordt verwacht in de herfst.

Onderdeel van iOS5 is een verregaande integratie van Twitter. Apple heeft hiervoor nauw samengewerkt met de microblogdienst en zodoende heb je straks de mogelijkheid om snel een bericht op Twitter te plaatsen vanuit applicaties die dit ondersteunen waaronder applicaties van Apple zelf zoals Camera, Foto's, Safari, Maps en Contacten. Je maakt dus bijvoorbeeld een foto en kunt deze dan direct op Twitter plaatsen. Het handige hier is dat inloggen slechts één keer nodig is, iets wat is in te stellen in de systeeminstellingen.

Reminders

Verder nieuw zijn Reminders, de mogelijkheid om herinneringen in te stellen to-do lijstjes te maken. Reminders kunnen zowel op basis van tijd als op basis van een locatie worden ingesteld. Je krijgt dan bijvoorbeeld een melding zodra je op een locatie arriveert.

Notificaties

Er is een nieuw systeem voor notificaties. Notificaties verschijnen straks bovenin het scherm, kort in beeld in plaats van midden in beeld zoals nu het geval is zodat deze minder afleiden. Alle notificaties zijn ten alle tijden te bekijken in het nieuwe Notification Center die te bereiken is vanuit elk scherm door bovenaan naar beneden te swipen. Notificaties worden tevens getoond op het lock-screen.

Overige toevoegingen

Een andere handige toevoeging is het draadloos synchroniseren. Het is straks niet langer nodig om een iPhone of iPad via een kabel aan te sluiten op een computer om bijvoorbeeld een software update binnen te halen. Newsstand is nieuw en vergelijkbaar met iBooks maar dan gericht op tijdschriften en kranten. De camera kan straks gebruikt worden vanaf het lock-screen en er zijn een aantal verbeteringen voor Safari en Mail.

Wat betreft Safari zijn er tabbladen toegevoegd en is er de optie om artikelen op te slaan om deze later te lezen. Wat betreft mail is er tekstopmaak toegevoegd, zo kan tekst onderstreept of vet gemaakt worden. Berichten kunnen aangevinkt worden en de zoekfunctie is verbeterd, er wordt nu gekeken naar de inhoud van het volledige bericht.

Het toetsenbord is ook voorzien van een nieuwe optie. Deze kan in tweeën worden gesplitst om makkelijker met twee duimen te kunnen typen.

iMessage is een nieuwe berichtendienst waarmee gebruikers van iOS5 onbeperkt berichten, foto's en video's naar elkaar kunnen versturen. Dit werkt over zowel 3G als Wifi.

Beschikbaarheid

iOS5 komt in de herfst en is beschikbaar voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPod Touch derde en vierde generatie en de iPad 1 en 2. Wil je direct bericht krijgen zodra iOS5 uit is gekomen dan is er hier de mogelijkheid om een mailadres achter te laten.

Mac OS X Lion

Naast iCloud en iOS5 werd ook Mac OS X Lion aangekondigd. De nieuwe versie van het besturingssysteem zal in juli al beschikbaar komen voor een prijs van 29.99 dollar. Lion zal niet te koop zijn op DVD maar kan alleen gedownload worden vanuit de Mac App Store.

Statistieken

Uiteraard heeft Apple ook nog enkele statistieken bekend gemaakt. Zo zijn er 25 miljoen iPads verkocht in de eerste 14 maanden na release. Gebruikers hebben meer dan 15 miljard nummers gedownload via iTunes en meer dan 130 miljoen boeken via iBooks. Er zijn momenteel meer dan 425.000 iOS applicaties waarvan er 90.000 specifiek voor de iPad zijn. Wat betreft het aantal gedownloade applicaties staat de teller op 14 miljard.

Lees meer over: , , , , , ,