Antoni Gaudi op de homepage van Google, architect

Antoni Gaudi

Na het geanimeerde logo van afgelopen vrijdag vanwege het de eerste dag van de zomer is het vandaag tijd voor het volgende logo. Het gaat om het bovenstaande logo vandaag te zien op een groot aantal homepages van de zoekmachine in het teken van de geboortedag van architect Antoni Gaudi. Antoni Gaudi werd geboren op 25 juni 1852 in Reus en was een Catalaanse architect. Hij ontwierp rond 1900 een aantal markante gebouwen en objecten, vooral in Barcelona, waarvan de Sagrada Família de bekendste is. Hij wordt beschouwd als een grondlegger van de organische architectuur. Zijn werk valt onder de art nouveau/jugendstil. In Catalonië is deze stijl het Modernisme catalá.

Antoni Gaudi werd in 1852 vermoedelijk in de Catalaanse stad Reus geboren al beweren diverse bronnen dat hij in de nabijgelegen gemeente Riudoms is geboren. Hij leed sinds zijn kindertijd aan reuma. Op zijn zeventiende vertrok hij naar Barcelona om hier architectuur te gaan studeren aan de Hogeschool voor de Architectuur (Escola Superior d´Arquitectura). In deze periode had hij diverse bijbaantjes bij architecten in de stad. Hoewel Antoni Gaudi geen goede student was viel hij wel op door zijn eigenzinnigheid. Tijdens de uitreiking van zijn diploma in 1878 zei directeur Elie Rogent 'He aprobado a un loco o a un genio' wat in het Nederlands "Ik heb een dwaas of een genie laten slagen" is.

De stad Barcelona ging in het tijdens de jonge jaren van Gaudi voor de wind en de rijke intellectuele burgers omringden zich graag met kunstenaars, Gaudí begaf zich in deze kringen. Hij ontwikkelde een antikerkelijke houding en was erg begaan met de arbeiders. Een bouwstijl die op dat moment in de belangstelling stond was de gotiek. De interesse van Gaudi voor deze bouwstijl had een politieke achtergrond. Catalonië bloeide economisch, maar werd politiek overheerst door Castilië (Madrid). Onderwijs was in het Catalaans sterk verboden maar Gaudi die Catalaans lid was sprak zo veel mogelijk Catalaans, ook als dat dan voor anderstalige bouwvakkers vertaald moest worden.

Sagrada Família

Gaudi kreeg al voor dat hij echt naam begon te maken een grote opdracht toegewezen. In 1881 kocht een vereniging in Barcelona een stuk grond waarop zij een kerk en een bijbehorend complex wilde gaan bouwen ter ere van de Sagrada Família. De opdracht ging aanvankelijk naar Francisco de Paula del Villar, iemand waarvoor Gaudi in zijn studententijd nog had gewerkt. Deze architect trok zich echter terug na het begin van de werkzaamheden. Joan Martorell zou het vervolgens over gaan nemen maar hij weigerde dit en uiteindelijk kwam de opdracht bij Gaudi te liggen in 1883. Hij ging al snel bijzonder op in het werk en na 1914 nam hij verder geen andere nieuwe opdrachten meer aan.

De Sagrada Família wordt door velen gezien als hét meesterwerk van Antoni Gaudí. Hij heeft al zijn opvattingen over architectuur erin samengevat. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt tot op de dag van vandaag voortdurend aan de kerk gebouwd, dit terwijl Gaudi aanvankelijk dacht de kerk in 10 jaar te kunnen bouwen al zag hij wel na een aantal jaar dat dit onmogelijk zo zijn. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026.

Verschillende werken van Gaudi staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gaat in totaal om zeven bouwwerken waarvan zes bouwerken in Barcelona te vinden zijn en een bouwwerk in Santa Coloma de Cervelló. e werken van Gaudí staan sinds 1984 op de werelderfgoedlijst en werd in 2005 uitgebreid. De UNESCO prijst Gaudí vanwege zijn creatieve bijdrage aan de ontwikkeling van de architectuur van de late negentiende eeuw en vroege twintigste eeuw. Een overzicht van al deze zeven bouwwerken bekijk je hier.

7 juni 1926

Op 7 juni 1926 wandelde Antoni Gaudi over de Gran Via de les Corts Catalanes in Barcelona. Hij stak hier de Carrer de Bailén over, een route die hij vaak volgde om van de kerk aan de Plaça Sant Philip Neri naar de Sagrada Familia te wandelen. Hier werd hij geschept door een tram die na het ongeluk niet stopte, hij hier bewusteloos achter. Het was duidelijk dat hij zwaargewond was en men bracht hem naar een eerstehulppost aan de Ronda de Sant Pere. Detail was dat taxichauffeurs hem niet wilde meenemen gezien zijn voorkomen. Hij kwam uiteindelijk terecht in armenhospitaal Hospital de Sant Pau.

Omdat Gaudi niet kwam opdragen op zijn werkplaats besloten medewerkers om hem te gaan zoeken en Monseigneur Gil Parés en de architect Domènec Sugrañes i Gras wisten hem te vinden in het hospitaal. Gaudi weigerde echter om overgeplaatst te worden naar een kliniek, 'Mijn plaats is hier, tussen de armen' zei hij. Op 10 juni 1926 overleed hij in het hospitaal. Zijn begrafenis twee dagen later was een belangrijke gebeurtenis. De rouwstoet was een kilometer lang. Hij ligt begraven in de crypte van de Sagrada Familia.

Andere logo's van Google in het teken van Architecten bekijk je op deze pagina. Alle logo's van Google geplaatst sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's.

Lees meer over: ,