Annie M.G. Schmidt logo van Google

Vandaag staat er een speciaal logo op de homepage van Google in het teken van de geboortedag van dichteres en schrijfster Annie M.G. Schmidt, waarschijnlijk bij vrijwel iedereen bekend van diverse liedjes, boeken, toneelstukken, musicals, etc. Kinderboeken als Pluk van de Petteflet, Abeltje en kinderversjes als Dikkertje Dap en Het Beertje Pippeloentje maakte haar beroemd. Ook schreef ze de teksten van Ja Zuster, Nee Zuster.

Jip en Janneke

Annie M.G. Schmidt is natuurlijk ook de bedenker van Jip en Janneke. Google heeft ervoor gekozen om de twee buurkinderen in het onderstaande logo te verwerken.

Op 13 september 1952 publiceerde Het Parool het eerste verhaal over de belevenissen van Jip-en-Janneke. Het laatste verhaal verscheen op 7 september 1957 maar hiermee was de geschiedenis van Jip en Janneke nog niet ten einde. In de jaren zeventig voorzag Fiep Westendorp voor het tijdschrift Bobo alle verhaaltjes van nieuwe tekeningen. Hoewel het hier kleurenillustraties betrof, bleven Jip en Janneke zelf zwart-witfiguurtjes. Naast de verhaaltjes zijn er ook een hoop andere Jip-en-Jannekeproducten op de markt gebracht.

Annie M.G. Schmidt overleed op 21 mei 1995 in Amsterdam.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Schrijvers en dichters

Lees meer over: ,