André-Jacques Garnerin met zijn eerste parachutesprong op homepage Google

Begin vorige maand plaatste Google een geanimeerd logo die in het teken stond van de eerste looping met een vliegtuig en eind vorige maand werd er een logo geplaatst die in het teken stond van de eerste non-stop vlucht over de Middellandse Zee. Vandaag is er op veel homepages (niet in Nederland) een volgend logo te zien die in het teken staat van de eerste parachutesprong die werd gemaakt. Het ging om de eerste sprong met een zijden parachute zonder raamwerk, uitgevonden door de Fransman André-Jacques Garnerin.

De eerste echte parachutespringer was Louis-Sébastien Lenormand, een fysicus uit Frankrijk die in 1783 met een strak en stijf valscherm van het dak van de sterrenwacht in Montpellier afsprong. Eerder in 1783 sprong Lenormand al een keer uit een boom waarbij hij de neerwaartse versnelling had afgeremd door twee aangepaste paraplu's te gebruiken. Dit experiment inspireerde de fysicus om het hoger op te gaan zoeken. Hij ging wel eerst terug naar de tekentafel maar uiteindelijk stond hij op 26 december 1783 met een aangepaste paraplu op het dak van de sterrenwacht met onder hem het nodige publiek. De sprong verliep goed en hij kwam veilig op de grond maar deed het daarna nooit meer.

Jean-Pierre Blanchard was een ballonvaarder en hij begreep al snel dat een parachute zijn leven kon redden. Maar helemaal zeker was hij hier nog niet direct van en daarom probeerde hij het in 1785 eerst uit mijn zijn hond die de test overleefde. Sinds dat moment nam Jean-Pierre Blanchard voor reizigers een valscherm mee, een goede beslissing omdat toen in 1793 zijn ballon onverwacht leegliep hij zichzelf met dit valscherm wist te redden.

André Jacques Garnerin

André Jacques Garnerin zorgde voor een grote sprong in de ontwikkeling van van het valscherm door een zijden parachute zonder raamwerk uit te vinden. Zijn opgevouwen constructie bevestigde hij aan een ballon en zodra hij volgens hem op de juiste hoogte was aangekomen maakte hij de ballon los om vervolgens al zittend in een mandje de daling in te zetten. Hetgeen wat precies de bedoeling is in het interactieve logo van vandaag. André Jacques Garnerin was zodoende de eerste die in 1802 boven het Verenigd Koninkrijk zweefde. Dat was tevens het moment dat Sir George Cayle een soort puntzak voor veilige landingen voorstelde, hij dacht dat deze puntzak waarschijnlijk beter geschikt zou zijn.

De Fransman wist al zijn sprongen te overleven. André Jacques Garnerin overleed in 1823 tijdens de bouw van een luchtballon, hij werd fataal getroffen door een balk die omviel.

Het geslinger in bolvormige valschermen wordt oscillatie genoemd. In de ronde bol parachute zijn meestal openingen aangebracht om deze slingerbewegingen tegen te gaan. Oscillatie treedt op doordat zich tijdens het dalen lucht in het valscherm ophoopt en het teveel via de hoogste zijde van het valscherm wegstroomt. Doordat dit proces zich bij voortduring voordoet, schommelt de parachute heen en weer. De zogenaamde anti-oscillatie openingen voorkomen dit (gedeeltelijk) waardoor de parachutist minder schommelt tijdens de daling en beter in staat is om een blessurevrije landing te maken.

Robert Cocking bestudeerde de aanbevelingen van George Cayle en hij bedacht op basis hiervan een parachute. In 1837 ging Cocking met zijn ontworpen parachute de lucht in, op 24 juli zat hij in het mandje van de trechtervormige parachute die hing aan een luchtballon.

Op een hoogte van 1500 meter boven Greenwich werd Cocking losgemaakt maar helaas voor de uitvinder ging het mis door twee cruciale ontwerpfouten. De parachute woog namelijk 113 kilo en bleek gebrekkig te zijn geconstrueerd. Met steeds grotere snelheid raasde hij naar de grond en nog voor de landing viel de constructie uit elkaar. Hoewel de vingers al snel naar George Cayle werden gewezen demonstreerde John Wise dat het ontwerp helemaal nog niet zo gek was. Had Cocking de constructie steviger en groter gemaakt dan zou het zelfs stabieler zijn geweest dan het valscherm van Garnerin.

Felix Baumgartner

Eerder dit jaar nog zorgde de parachutist Felix Baumgartner voor de nodige nieuwe records betreffende parachutespringen. De Oostenrijker maakte een sprong op 14 oktober vanaf een hoogte van ruim 39 kilometer. Met een snelheid van ruim 1100 kilometer per uur doorbrak hij de geluidsbarrière, het was de snelste, hoogste en langste vrij val ooit. In 1960 maakte de Amerikaan Joseph Kittinger een vergelijkbare sprong vanaf een hoogte van 32 kilometer, hij wist een snelheid van 988 kilometer per uur te bereiken waarmee hij net niet de geluidsbarrière wist te doorbreken. Ter vergelijking, een normale parachutist valt vanaf een hoogte van 3 kilometer met een snelheid van ongeveer 200 kilometer per uur.

Logo

Zoals gezegd gaat het om een interactief spelletje waarbij het de bedoeling is dat je André Jacques Garnerin veilig op de grond laat landen. Het is overigens niet mogelijk (gelukkig maar) om te crashen, het is zelfs mogelijk om veilig op het water te landen. Hou wel rekening met de wind op het moment dat je naar beneden valt. De doodle werkt in alle moderne browers zoals Google Chrome, Firefox en Safari. Ook werkt het spel in Internet Explorer 9 en 10 maar niet meer zoals gebruikelijk met dit soort logo's in oudere versies.

Google Doodle:

Lees meer over: ,