Alexander Calder logo van Google (voor de tweede keer)

Google zal waarschijnlijk op vrijdag op de homepage van de zoekmachine een geanimeerd logo gaan plaatsen om de geboortedag van Alexander Calder te herdenken. Het bijzondere aan het logo is dat je het kunstwerk kunt draaien met je muis.

Alexander Calder

Calder was een Amerikaanse beeldhouwer, geboren in Lawnton Pennsylvanida en wordt gerekend tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Kinetische kunst. Het levenslange contact met zijn vriend Joan Miró heeft een positieve invloed gehad op zijn kunstenaarschap. Detail hier is dat Miró in 2006 ook werd herdacht met een logo die even na plaatsing verwijderd moest worden wegens copyright-inbreuk.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Google een logo plaatst vanwege de geboortedag van Alexander Calder. Afgelopen jaar op 22 juli stond een vergelijkbaar, maar niet geanimeerd logo slechts een aantal uur op de homepage van de zoekmachine. De verklaring van Google was op dat moment dat de doodle offline was gehaald vanwege technische redenen. Toen werd al aangegeven dat het logo dit jaar opnieuw geplaatst zou worden.

The Star

In het logo van is één van Calder's werken te zien, het betreft hier 'The Star' uit 1960. Een foto van het kunstwerk zie je ook hieronder. Er is ook een beeld van Calder in Nederland te vinden. Het beeld 'Le Tamanoir' uit 1963 is te bewonderen in Rotterdam.

Browsers

Let op: De animatie werkt alleen in modernere browsers zoals Firefox 5 of hoger en Google Chrome. De doodle is niet te bekijken in Internet Explorer 9 of lagere versies. In dat geval zie je een statische versie van het logo. Een video is eventueel hier te bekijken.

Een werkende kopie van het logo is hier te bekijken.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Kunstenaars

Lees meer over: ,