Alan Turing logo van Google is Turingmachine

Google Doodle:

Recent kon je nog een synthesizer bespelen op de homepage van Google, dit logo stond in het teken van Robert Moog. Vandaag staat er een iets minder muzikaal logo op de homepage vanwege de 100ste geboortedag van Alan Turing, een Britse wiskundige.

Turingmachine

Op de homepage tref je vandaag een Turingmachine aan die werd bedacht door Alan Turing en deze werd geïntroduceerd in 1936. In de informatica is de Turingmachine een model van berekening en berekenbaarheid. De Turingmachine is een eenvoudig mechanisme dat symbolen manipuleert en ondanks deze eenvoud kan men hiermee de logica van elke mogelijke computer simuleren. De machine bestaat uit twee onderdelen, een band van oneindige lengte, onderverdeeld in oneindig veel vakjes en een apparaat met een lees/schrijfkop dat dus van de band kan lezen en erop kan schrijven.

Sinds de introductie bestaat het vermoeden dat de Turingmachine een perfect model van berekenbaarheid is. Dat wil zeggen dat alles dat mechanisch berekend kan worden, berekend kan worden door een Turingmachine, wat niet berekend kan worden door een Turingmachine, is niet mechanisch berekenbaar. De machine is technisch realiseerbaar maar worden niet echt gebouwd. Meer over de Turingmachine is hier hier te vinden.

Werkende kopie

Een werkende kopie van het logo bekijk hier. De doodle werkt in Google Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer 8 en 9 maar helaas niet in Internet Explorer 7. Gebruikers met Internet Explorer 7 zien een statisch logo (hierboven) op de homepage van Google staan.

Alan Turing

Alan Turing werd geboren op 23 juni 1912 in Londen en hij word eigenlijk gezien als de vader van de computer. Hij verrichte tijdens zijn leven veel belangrijk werk, zo was hij betrokken bij het kraken van de Enigma-code tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In deze periode werkte hij in het geheim bij de Government Code and Cypher School, een Britse dienst met als doel het ontcijferen van de onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers. Turing was onderdeel van een team dat de berichten gecodeerd door het Enigma-apparaat moest ontcijferen. In 1945 werd Turing geeerd voor zijn bijdrage met de Orde van het Britse Rijk, een Britse ridderorde. Later is er een prijs naar hem vernoemd, de Turing Award. Deze prijs wordt gezien als de hoogste onderscheiding in de informatica.

Oud werd Alan Turing niet, hij overleed in Wilmslow op 7 juni 1954 na het eten van een appel die vergiftigd was met cyanide. Hoewel het officieel zelfmoord zou zijn geweest gaan er ook geruchten dat hij om het leven gebracht is door de Britse geheime dienst omdat hij teveel kennis had over de geheime codes en daardoor een veiligheidsrisico was.

Andere Doodles vanwege verjaardagen van wetenschappers, onderzoekers, etc. bekijk je hier. Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,