Akira Yoshizawa geëerd door Google met logo

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Kunstenaars

Op woensdag viert Google vrijwel wereldwijd, waaronder op Google.nl de geboortedag van de Japanse kunstenaar Akira Yoshizawa. Akira Yoshizawa werd geboren op 14 maart 1911 in Kaminokawa Japan en wordt gezien als de grondlegger moderne origami.

Yoshizawa maakte in totaal 50.000 verschillende origami modellen gemaakt waarvan een aantal in 1955 te zien waren in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Felix Tikotin, een Nederlandse Architect was degene die deze tentoonstelling toen organiseerde.

Origami

Origami is de kunst van het vouwen van papier. De kunst stamt uit China in de eerste of tweede eeuw, kort na de uitvinding van het papier. Van daar uit is het overgewaaid naar Japan. In Japan is er een eeuwenoude traditie dat wanneer iemand trouwt, er 1000 kraanvogels gevouwen worden voor geluk. Deze traditie wordt nog altijd nageleefd.

Eigenlijk zou het mooier zijn geweest als Google afgelopen jaar het logo had geplaatst, toen was het precies 100 jaar geleden dat Akira Yoshizawa werd geboren. Opvallend detail is overigens dat Akira Yoshizawa ook overleed op 14 maart, dit was in 2005.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,