Advies: Wachtwoord LinkedIn wijzigen – update

LinkedIn heeft het even bijzonder lastig. De Noorse website DagensIT weet vandaag te melden dat er 6.46 miljoen wachtwoorden van LinkedIn gebruikers op straat liggen, het sociale netwerk heeft in totaal zo'n 160 miljoen gebruikers.

De wachtwoorden werden op een Russische site geplaatst en op dit moment zwerft het bestand van 118 MB rond over het internet. Hoewel de wachtwoorden wel zijn gecodeerd zijn deze relatief eenvoudig te kraken, inmiddels zouden al 300.000 wachtwoorden zijn gekraakt. LinkedIn heeft al laten weten in een bericht op Twitter (@LinkedInNews) dat momenteel de situatie wordt onderzocht maar het netwerk kan nog niets bevestigen.

Update - 22:04 uur

Zoals al verwacht werd komt zojuist de bevestiging van LinkedIn dat er inderdaad wachtwoorden zijn gestolen. In een aanvullend bericht laat het sociale netwerk als eerste weten nog steeds bezig te zijn om de gehele situatie grondig te onderzoeken.

De eerste maatregel die is getroffen is dat alle getroffen gebruikers vanaf nu niet meer kunnen inloggen. Naar deze groep gebruikers zal als eerste een e-mail worden gestuurd waarin wordt uitgelegd hoe ze hun wachtwoord kunnen resetten, hierbij wordt direct aangegeven dat er geen links om een wachtwoord te resetten worden opgenomen, dit vanwege veiligheidsredenen. Daarnaast wordt er een tweede mail gestuurd waarin uitleg wordt gegeven over de situatie en waarom er nu gevraagd om het wachtwoord te wijzigen.

LinkedIn verontschuldigd zich voor alle problemen en zegt direct aan de slag gegaan te zijn om de manier waarop wachtwoorden worden opgeslagen te verbeteren.

Dit alles is aanleiding geweest voor beveiligingsbedrijf LastPass om een website in te richten waar je als gebruiker kunt controleren of je eigen wachtwoord tussen deze 6.5 miljoen wachtwoorden van het sociale netwerk zit. Op de website vul je het wachtwoord van je account in en daarna zal worden aangegeven of je wachtwoord ertussen staat.

Wachtwoord wijzigen

Het is op dit moment nog wel zo dat gebruikersnamen en andere gegevens niet op straat liggen maar het is de verwachting dat deze gegevens ook zijn buit gemaakt en zodoende is er het advies om als je gebruik maakt van LinkedIn je wachtwoord in ieder geval aan te passen. Het aanpassen van je wachtwoord door je door rechtsboven na inloggen op je eigen naam te klikken en hier in het menu te kiezen voor Instellingen. Klik daarna aan de linkerkant waar je eigen gegevens staan achter 'Wachtwoord' op de link 'Wijzigen'.

Het wachtwoord moet minimaal uit 6 tekens bestaan, een goed en sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en andere tekens.

Account sluiten

Er zijn ook al gebruikers geweest die het bovenste aangrijpen om hun account te verwijderen omdat ze het netwerk toch verder niet gebruiken. Het sluiten van een account kan op dezelfde pagina als waar het wachtwoord gewijzigd wordt. Echter klik dan onderaan links op 'Account'. Vervolgens tussen de links die verschijnen staat rechts, onder Nuttige koppelingen de link 'Uw account sluiten' om je account te verwijderen.

Lees meer over: