Ada Lovelace logo op homepage Google

Ada Lovelace

Vorige week zou Google onder andere op de Nederlandse homepage Wassily Kandinsky eren met een doodle maar dit gebeurde uiteindelijk niet. Ondanks dat het logo al gemaakt was werd deze toch niet geplaatst door Google, waarom dit niet gebeurde is niet duidelijk. Hoe dan ook, nu een week later is het tijd voor het volgende logo van Google dat wereldwijd op vrijwel alle homepages van de zoekmachine is en deze staat in het teken van de 197ste geboortedag van Ada Lovelace, geboren op 10 december 1815 in Londen.

Ada Lovelace

Ada Lovelace werd geboren als Augusta Ada Byron en was een bekende wiskundige. De Britse wiskundige is als eerste bekend om haar beschrijving van de "analytische machine", de vroege mechanische computer voor algemeen gebruik van Charles Babbage. Tevens wordt Ada Lovelace gezien als de ontwerpster van het allereerste computerprogramma, dit omdat ze "programma's" schreef om symbolen volgens vaste regels te manipuleren met een machine die Charles Babbage nog moest gaan maken.

Dichter Lord Byron en zijn vrouw Anne Isabella waren de ouders van Ada Lovelace. Ze werd vernoemd naar de halfzus van haar vader, Augusta Leigh maar haar vader noemde haar zelf Ada. In 1816 verliet Anne Isabella haar man en nam ze haar dochter die toen pas één maand was mee. Lord Byron had op dat moment de volledige voogdij volgens de Engelse wet maar deed hier verder geen moeite om zijn rechten te doen gelden. De scheidingsakte werd op 21 april 1816 getekend en Lord Byron verliet daarna Engeland.

Ada Lovelace werd verder door haar moeder opgevoed tot wiskundige en onderzoeker omdat haar moeder bang was dat ze net als haar vader uiteindelijk dichter zou gaan worden. Toen Ada zeventien jaar was kwam ze in contact met de Schotse Mary Fairfax Somerville en samen gingen ze de werken van de Franse wiskundige Laplace in het Engels vertalen, Mary Somerville moedigde Ada dan ook aan om wiskunde te studeren.

Charles Babbage

Het was dan ook via Sommerville dat Ada hoorde van de ideeën van Charles Babbage en de analytische machine. Later kwam ze in contact met Charles Babbage en ze hielp hem met het ontwerpen van deze analytische machine. Ze suggereerde bijvoorbeeld dat de analytische machine gebruikt kon worden om Bernoulligetallen te berekenen. Dit uitgeschreven plan wordt nu nog altijd beschouwd als het eerste computerprogramma.

Ada verkeerde in de hoogste kringen en op 8 juli 1835 trouwde ze met William King, de achtste Baron King, in 1838 1st Earl of Lovelace in 1838. Zodoende werd haar titel dan ook The Right Honourable the Countess of Lovelace. Ze ging verder om met beroemdheden als David Brewster, Charles Wheatstone, Michael Faraday en ook Charles Dickers waarvoor Google begin dit jaar in februari een logo op de homepage plaatste.

36 jaar

Helaas werd Ada Lovelace niet heel erg oud. Ze overleed al op 36-jarige leeftijd (1852) aan bloedingen ten gevolge van een behandeling tegen baarmoederkanker. Overigens nog een klein aanvullend detail is dat later de programmeertaal Ada naar haar is genoemd. Ada werd ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Andere Google Doodles vanwege verjaardagen van wetenschappers, onderzoekers, etc. bekijk je hier. Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,