Actie ‘Sterf telefoongids sterf’ tegen verspreiding Telefoongids

Er is momenteel het nodige te doen om de traditionele telefoongids die een hoop Nederlanders geheel gratis in de bus krijgen. De reden is dat technologiejournalist Alexander Klöpping een actie is gestart met SterfTelefoongidsSterf.nl om het ongevraagd verspreiden van het dikke boek tegen te gaan. Uiteraard zijn er mensen die nog gebruik maken van de Telefoongids en die moeten dit ook kunnen blijven doen maar er zijn ook inmiddels een hoop mensen die het telefoonboek direct na ontvangst weer weggooien omdat zij voornamelijk gebruik maken van internet om nummers op te zoeken.

De ludieke actie is er dan ook op gericht om het telefoonboek alleen te bezorgen bij de mensen die hier echt belang bij hebben en niet langer al dat papier te verspillen. Op het domein staat geen echte website maar er wordt doorverwezen naar het formulier op detelefoongids.nl waarmee mensen zich kunnen afmelden voor het telefoonboek. Veel mensen staan achter de actie gezien de hoeveelheid tweets en reacties tot nu toe.

Reactie Telefoongids

Hoe dan ook is de Telefoongids zelf niet erg blij met de actie van Alexander en is van mening dat de website ernstig afbreuk doet aan de reputatie van het merk zonder dat daarvoor een noodzaak bestaat. "Dat laatste zit met name op de toevoeging van het woord “sterf” voor en na de verwijzing naar De Telefoongids.” En “de onrechtmatige domeinnaam www.sterftelefoongidssterf.nl [is] bij een groot publiek onder de aandacht is gekomen. DTG heeft voorts moeten vaststellen dat uw verwijzing naar deze domeinnaam veelvuldig wordt geretweet." aldus het bedrijf in een (papieren) brief gestuurd naar Alexander.

"De Telefoongids is een dik boek met reclames en telefoonnummers daaromheen. Het is het equivalent van maanden aan reclamefolders. Toch bezorgt u de gids standaard bij bijna alle Nederlanders thuis, behalve als zij de moeite nemen of zich af te melden. Ook als zij een nee/nee sticker voor reclamedrukwerk hebben. Als je dat als spam-boer doet, krijg je gewoon een boete." aldus Alexander in een reactie per mail aan de directeur.

Maatregelen

Een woordvoerder van het bedrijf laat weten tegenover Webwereld dat de Telefoongids overweegt om verdere stappen te ondernemen. Er komt ongetwijfeld dus nog een vervolg, in de tussentijd afmelden voor de papieren versie van de telefoongids kan op deze pagina.