Aantal stemwijzers voor verkiezingen 2012

Het is de dag van de Tweede Kamerverkiezingen en voor wie nog niet weet op welke partij te gaan stemmen zijn er diverse stemwijzers online beschikbaar die mogelijk kunnen helpen met het maken van een keuze. De meest bekende en tevens de meest gebruikte stemwijzer is gemaakt door ProDemos in samenwerking met EenVandaag. In de StemWijzer zijn alle partijen vertegenwoordigd die aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen. Je beantwoordt alle stellingen hier met Eens, Geen van beide of Oneens.

Hieronder nog een aantal andere stemwijzers die online zijn te vinden.

Stembreker.nl

Een alternatieve stemwijzer is Stembreker.nl, een initiatief geboren uit het verlangen je stem écht mee te laten tellen. Op de website staat dat 1,2 miljoen mensen jonger dan 40 niet stemmen omdat ze het gevoel hebben dat hun stem toch niks beïnvloedt en dat het in Nederland uiteindelijk draait om de coalitie. Het is daarom volgens de site tijd dat je als stemgerechtigde je stem kunt verdelen over meerdere partijen. "Nederland is een coalitieland met heel veel kleinere partijen. Wanneer jij stemt op 1 partij doe je dat met een bedoeling. Je wil iets op de kaart zetten. Maar na 12 september gaat jouw partij misschien wel formeren met een partij waarop jij nooit zou stemmen. Jij hebt in het huidige stelsel geen invloed op wat er gebeurt met jouw stem. Dat moet veranderen".

Kinderstemwijzer

Voor iedereen die op zoek is naar een makkelijk en snel stemadvies kan terecht op kinderstemwijzer.nl. De website werd twee jaar geleden gemaakt voor de verkiezingen toen door de 11-jarige Wytze. Je krijgt in totaal 17 stellingen te zien die allemaal zijn bedacht door kinderen. Bij elke stelling kan je kiezen uit drie antwoorden, Eens, Oneens of Geen van beide en aan het einde van de rit zie je welke partijen het beste bij je passen.

Brand Voting

Een stemwijzer met een hele andere insteek is Brandvoting.nl. Op de website geef je aan wat je favoriete merken zijn en op basis daarvan zal Brand Voting de politieke partijen tonen die het beste bij je passen. In totaal moet je op deze manier 25 merken kiezen, het gaat dan bijvoorbeeld om automerken, winkels, frisdranken, goede doelen, kranten, etc.

Wereldstemwijzer

Een ander alternatief is er in de vorm van de Wereldstemwijzer. Deze stemwijzer is meer gericht op mensen die de rol van Nederland op de wereld belangrijk vinden, denk dan bijvoorbeeld aan zaken als ontwikkelingshulp, mensenrechten, etc. Naast de stellingen van de StemWijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek bevat de Wereldstemwijzer 10 stellingen over internationale vraagstukken. Deze vraagstukken zijn gebaseerd op het stemgedrag van alle partijen in de Tweede Kamer en dus niet op de partijprogramma's.

Dierenkieswijzer.nl

Als laatste is er voor dierenliefhebbers de Dierenkieswijzer.nl. Inmiddels is de stemwijzer al meer dan 27.000 keer geraadpleegd en het zal niet als een verrassing komen dat de Partij van de Dieren het vaakst werd geadviseerd, gevolgd door de SP en GroenLinks. Het minst aantal mensen kreeg de VVD geadviseerd. De Dierenkieswijzer is een initiatief van de Dierencoalitie, de samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties Nederland. Met de stemwijzer wil de Dierencoalitie kiezers helpen een diervriendelijke stemkeuze te maken.

Stomwijzer

Naast de bovenstaande is er ook nog de grappige Stomwijzer, "Met aangescherpt Stommiteitsalgoritme™ en de nieuwe 'Meh'-knop™ kan iedereen die geen snars verstand heeft van politiek ook met vertrouwen naar de stembus. Hoera!" aldus de tekst op de site.

Lees meer over: