Aantal recente wijzigingen en experimenten Google Search

Google heeft recent een aantal toevoegingen en wijzigingen doorgevoerd in de zoekmachine en er werden een aantal experimenten gespot. Hieronder een kort overzicht.

Afbeeldingen

Als eerste de afbeeldingenzoeker van Google. Bovenaan de zoekresultaten plaatste Google al met regelmaat gerelateerde zoekresultaten en hier is nu een carousel van gemaakt om nog meer gerelateerde zoekresultaten te kunnen vinden. Het klikken op een dergelijk blok opent een preview van de bijbehorende zoekresultaten. Door op de knop 'Alle afbeeldingen weergeven' te klikken bekijk je alle zoekresultaten. In het zwarte vlak tevens links en rechts pijlen om door de gerelateerde zoekresultaten te kunnen bladeren.

google_search_images_carousel

Thumbnails video's

Dan is er een wijziging wat betreft video's in de zoekresultaten op een tablet. Google toont nu grotere thumbnails van de eerste video indien een zoekresultaat veel video's oplevert zoals in dit geval met de zoekopdracht 'internship trailer'. Door de grote thumbnail komt de korte omschrijving van een video te vervallen die wel bij de andere zoekresultaten staat.

google_thumbnails_tablet

Voedingsinformatie

Recent kondigde Google aan uitgebreide informatie over voedsel en voedingswaarde te hebben toegevoegd aan de Knowledge Graph. Zodoende is er voor meer dan 1000 soorten groeten, fruit, vleeswaren en complete maaltijden bijvoorbeeld te vinden hoeveel calorie├źn, vetten en koolhydraten ze bevatten. Dit alles is beschikbaar in de Engelse versie van de zoekmachine, het gaat dan om zowel de desktop als de mobiele applicaties. De toevoeging werd eind mei aangekondigd en afgelopen week werd de uitrol afgerond.

google_voedingsinformatie_mobiel

Quick View

Dan een ander experiment van Google die niet langer meer lijkt te bestaan. Vorig jaar eind december werd er in de mobiele versie van de zoekmachine een Quick View knop gespot naast een zoekresultaat van Wikipedia om snel een preview te kunnen bekijken van de betreffende pagina over de pagina met zoekresultaten heen. In april dit jaar kwam de bevestiging dat Google met deze feature aan het experimenteren was en het bedrijf gaf aan dat er werd gekeken naar het toevoegen van deze mogelijkheid aan andere websites dan alleen pagina's Wikipedia. Ondanks dat het 'uick view field trial sign-up' formulier nog wel bestaat is de feature niet meer te zien in de zoekresultaten van de mobiele zoekmachine. Het is niet duidelijk of de feature binnenkort weer terug zal gaan keren.

google_quick_view

Knowledge Graph

Nog niet in de Nederlandse versie van de zoekmachine te zien maar wel al langer in de Engelse versie is een carousel die boven de zoekresultaten wordt getoond indien dit relevant is. Bijvoorbeeld als er naar bepaalde bezienswaardigheden wordt gezocht in een stad dan zal Google een carousel met resultaten bovenaan plaatsen waarvan je hier een voorbeeld kunt bekijken. Gespot door een gebruiker is een nieuwe interface voor deze resultaten die minder visueel is. In plaats van een carousel worden de resultaten in een 'kaart' boven de resultaten getoond en kan er doorgeklikt worden, tevens een knop 'More' om nog meer bezienswaardigheden in beeld te krijgen. Een screenshot zie je hieronder.

google_knowledge_graph_interface

Google Now

Een feature die al iets langer geleden werd toegevoegd aan de zoekmachine is het opslaan van herinneren. Indien ingelogd en je voert een specifieke zoekopdracht uit zoals 'Halloween 2013' dan zal Google het antwoord tonen boven de normale zoekresultaten met een link om een Google Now reminder op te slaan voor mobiel. Dit werkt alleen binnen de Engelse versie van de zoekmachine en 'Personal results' moet ingeschakeld zijn om de feature te gebruiken, tevens is de Google zoekapplicatie voor Android vereist.

google_now_reminders