83 miljoen accounts Facebook nep

Uit documenten afkomstig van Facebook blijkt dat 8.7 procent van alle maandelijks actieve gebruikers de algemene voorwaarden overtreden doordat deze accounts onder andere zijn opgezet om te spammen. Het aantal nepaccounts zou op 83 miljoen liggen.

Ongeveer 4.8 procent van deze 83 miljoen accounts betreft dubbele accounts. Het gaat dan om accounts die aangemaakt zijn door mensen om bijvoorbeeld met een eerste profiel contact te houden met familie en met een ander profiel contact te houden met collega's. 2.4 procent van alle accounts is niet van personen, dit zijn bijvoorbeeld profielen die zijn opgezet door bedrijven of profielen voor huisdieren. Zowel voor een bedrijf als voor een huisdier moet er in plaats van een profiel een nieuwe pagina aangemaakt worden.

1.5 procent van de accounts zijn aangemaakt om te spammen of voor andere doeleinden die in strijd zijn de algemene voorwaarden. Facebook stelt dat het aantal nepaccounts aanzienlijk lager is in ontwikkelde landen als de Verenigde Staten dan in opkomende markten. In maart gaf Facebook nog aan dat 5 tot 6 procent van alle accounts nep waren.

Vorige week maakte Facebook cijfers over het tweede kwartaal bekend en toen bleek dat het sociale netwerk in totaal 955 miljoen gebruikers heeft. Van deze 955 miljoen zijn er 102 miljoen gebruikers die het netwerk alleen met een mobiel apparaat gebruiken.

Lees meer over: