5 gratis applicaties om QR-codes te scannen voor de iPhone

Ze duiken tegenwoordig steeds vaker op in advertenties, in visitekaartjes, op verpakkingen, op winkelruiten, en op andere plekken, QR-codes. Deze tweedimensionale streepjescodes bevatten vaak een URL maar kunnen ook simpelweg tekst of een telefoonnummer bevatten. De codes uitlezen kan eenvoudig met een mobiele telefoon en een applicatie. Hieronder een aantal gratis applicaties specifiek voor de iPhone waarmee deze codes maar ook andere soorten streepjescodes uitgelezen kunnen worden.

QR staat overigens voor quick response en werd ontwikkeld in 1994 door het Japanse bedrijf Denso-wave. De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn.

NeoReader

NeoReader is een gratis applicatie om onder andere QR-codes mee te scannen. Het scannen gaat eenvoudig door het scherm aan te raken en vervolgens de code te scannen. Als de applicatie een QR-code heeft gezien wordt er een geluidje afgespeeld en komt direct, bijvoorbeeld de URL van de code in beeld. NeoReader bevat verder ondersteuning voor andere soorten streepjescodes (Datamatrix, Aztec Codes, EAN, UPC en Code 128). Alle gescande codes worden door de app opgeslagen zodat deze later te bekijken zijn.

QR Reader for iPhone

QR Reader for iPhone is er in twee smaken, gratis en betaald. De applicatie scant een code en als er een URL is gevonden dan wordt de betreffende website direct geopend. Nadeel is dat er dan wel advertenties in beeld komen maar de betaalde variant (€ 0.79) lost dit probleem op. Een geopende website na het scannen van een code kan direct gedeeld worden op Twitter, Facebool en eventuele andere netwerken.

De applicatie slaat ook alle codes op met een datum en er is een 'Favorieten' gedeelte. Een handige aanvulling van de applicatie is de mogelijkheid om zelf een QR-code te maken. De aangemaakte code kan opgeslagen worden, gedeeld en gemaild worden.

QRcode.nu

Deze applicatie komt van Nederlandse bodem en is gemaakt door One Shoe Mobile. De applicatie sluit aan op de website qrcode.nu waar meer informatie is te vinden over QR-codes in het algemeen maar hier is ook een generator te vinden om zodoende in de browser eenvoudig een QR-code te maken. Na het scannen van een code wordt de bijbehorende website, mits de code een URL bevat direct geopend met daarbij een knop om de site te openen in Safari plus een optie om de site te delen op sociale netwerken, te versturen per SMS of per mail. Tevens wordt er een geschiedenis opgeslagen.

I-nigma

Dan een gratis applicatie om QR-codes te scannen van 3GVision. Na het scannen van een code waarin een URL is verwerkt wordt direct Safari geopend met de betreffende website. De applicatie bevat een knop om de flitser van de iPhone in te schakelen, handig als het even wat donkerder is. Er wordt een geluidje afgespeeld als een code gescand is en standaard worden codes opgeslagen. Het geluid kan uitgeschakeld worden via de instellingen. Er is tevens ondersteuning voor andere soorten streepjescodes.

Barcodes Scanner

Als laatste een simpele en daardoor prima, en snel werkende applicatie genaamd Barcodes Scanner. Zodra je een QR-code gaat scannen wordt er direct een geluidje afgespeeld en een melding getoond met de inhoud van de code. In het geval van een URL wordt er gevraagd of je deze wilt openen en dit gaat dus niet automatisch. Er wordt een geschiedenis bijgehouden en verder bevat de applicaties geen opties.

Online Decoderen

Heb je online een code gevonden of wil je een gemaakte QR-code testen dan is er ook online een simpele tool om QR-codes te decoderen die aansluit op de laatstgenoemde applicatie hierboven. Je upload een afbeelding en krijgt vervolgens direct het resultaat.

De ZXing Decoder Online is hier te vinden.

Lees meer over: , ,