3 op de 10 Macs bevat malware volgens onderzoek MacFan

Uit een onderzoek onder lezers van MacFan, het tijdschrift over Apple-producten blijkt dat op 31 van elke honderd Apple-computers in Nederland en België is malware te vinden. In totaal vonden de 170 deelnemende MacFan-lezers 480 besmette bestanden, een zelfde onderzoek werd afgelopen jaar gehouden, waarbij 38 procent van de computers besmet bleek. Op verzoek van de redactie inspecteerden lezers voor de tweede keer hun harddisk op sporen van kwaadaardige software. Hoofdredacteur Miro Lucassen zegt: Dat er bij zeven van de tien niets aan de hand is lijkt mooi, maar het is ook voor Apple-gebruikers oppassen geblazen, ook Mac-bezitters moeten voorzichtig blijven op internet en niet te gretig ingaan op voordeeltjes die te mooi lijken om waar te zijn.

Diverse deelnemers aan het onderzoek van het tijdschrift dachten deze richtlijnen al deze jaren te volgen, maar ontdekten toch malware op hun computers, meestal als onderdeel van ongewenste e-mailberichten met besmette bijlagen. Hoewel die op de Mac vrijwel geen kwaad kunnen omdat het merendeel van de malware alleen overweg kan met Windows, weet moderne beveiligingssoftware deze kwaadaardige onderdelen meestal wel gewoon onschadelijk te maken zodat ze zich niet verder kunnen verspreiden.

De redactie nam verder zeven malwarebestrijders voor de Mac onder de loep en constateerde dat geen ervan alle gevaren weet te ondervangen. Zo valt de bescherming tegen besmette websites tegen en slipte een deel van de aangeboden malware door de mazen van het net. De betaalde pakketten presteerden hierbij niet heel veel beter dan hun gratis concurrenten. Op diverse computers van lezers veroorzaakten enkele virusbestrijders soms onaanvaardbare vertragingen. MacFan adviseert daarom iedereen die een malwarepakket overweegt om eerst de proefversie te installeren en zodoende te bekijken of prestaties van de computer op peil blijven voor het aanschaffen van het pakket.

Lees meer over: ,