3 handige Gmail Labs experimenten

Al tijden bestaat binnen Gmail een onderdeel genaamd Labs. Dit is een experimenteel hoekje van Gmail waar diverse functies zijn te vinden die ingeschakeld kunnen worden maar die officieel geen deel uitmaken van de maildienst, deze experimenten kunnen op een gegeven moment komen te vervallen of definitief worden doorgevoerd als ze veel worden gebruikt. Zo werden er eerder deze week nog enkele features doorgevoerd en kwamen diverse experimenten te vervallen waaronder Old Snakey en Mail Goggles.

Hieronder een aantal van deze experimenten uitgelicht die zijn te vinden door naar de instellingen van Gmail te gaan (tandwieltje) en hier te klikken op het tabblad Labs.

Verzenden ongedaan maken

Een bijzonder handige functie die eigenlijk standaard aanwezig zou moeten zijn binnen Gmail is genaamd 'Verzenden ongedaan maken'. Na het inschakelen van de functie krijg je namelijk een optie in de instellingen waarmee ingeschakeld kan worden dat het verzenden van een bericht na het klikken op de verzendknop geannuleerd kan worden.

Je hebt vast wel eens een mail gestuurd en enkele seconden later bedacht dat je een bijlage was vergeten of nog iets anders wilde toevoegen, met het ingeschakelde experiment heb je dan na het verzenden nog enkele seconden de tijd om via een link het verzenden te annuleren. In de instellingen van Gmail bepaal je zelf hoe lang deze tijd om verzending te kunnen annuleren moet zijn, minimaal 10 en maximaal 30 seconden.

Standaardantwoorden

Een ander handig experiment is 'Standaardantwoorden' waarbij Gmail aangeeft dat dit experiment is gericht op luie mensen. Met deze functie kun je berichten opslaan die je dan later eenvoudig kunt invoegen in een bericht en dus kunt gebruiken als standaardantwoord. Als je met regelmaat dezelfde e-mailberichten verstuurd waarin je slechts een kleine aanpassing doet dan kan dit experiment uitkomst bieden.

Opslaan van een bericht doe je door deze eerst te typen en dan bovenin te klikken op de optie 'Standaardantwoorden'. Klik daarna in het menu op de optie 'Nieuw standaardantwoord' en voer een naam in. Door de volgende keer bij het maken van een nieuw bericht weer op deze link bovenin te klikken kan een antwoord ingevoegd worden.

Voorbeeldvenster

Een ander handig experiment is genaamd Voorbeeldvenster. Na het inschakelen wordt een voorbeeld van een bericht onderaan het venster of aan de rechterkant naast de lijst met berichten getoond. Zodoende schakel je dus eenvoudiger tussen berichten en hoef je deze niet afzonderlijk telkens te openen. In het voorbeeldvenster heb je ook gewoon de knoppen om een mail te beantwoorden of door te sturen. Bovenin wordt een knop toegevoegd om te bepalen of het voorbeeld onderaan of rechts moet worden geplaatst.

Aanvullend hierop is er eventueel nog een alternatief experiment genaamd Voorbeeldweergave bericht. Na het inschakelen van dit experiment kun je een voorbeeld van een bericht bekijken door er met de rechtermuisknop op te klikken. Het bericht wordt dan getoond in een popup maar dit is echt bedoeld om alleen even het bericht te bekijken.

Lees meer over: , ,