Google viert 21 juli Nationale Feestdag met logo

21 juli Nationale Feestdag logo van Google

Vandaag op Google België is het bovenstaande logo te zien vanwege de nationale feestdag. Elk jaar op 21 juli viert België dat de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. Na de Belgische Revolutie die leidde tot onafhankelijkheid in 1830 werd door het Nationaal Congres besloten van België een koninkrijk te maken en dit congres riep Leopold van Saksen-Coburg-Gothaleg uit tot de eerste Koning der Belgen. Hij kwam per boot van Engeland aan in Calais om per koets door te gaan naar De Panne. Daarna trok hij verder richting Brussel waar hij op 21 juli 1831 op het Koningsplein de grondwettelijke eed aflegde.

Logo's afgelopen jaren

Afgelopen jaar werd deze dag nog gevierd door het bedrijf met een logo bestaande uit allerlei lekkernijen waaronder mosselen, friet en chocola. Google vierde de nationale feestdag voor het eerst in 2003 met een aangepast logo en het duurde tot 2008 toen de dag weer opnieuw werd gevierd met een doodle. Een overzicht van de doodles geplaatst in de afgelopen jaren die in het teken stonden van deze feestdag zie je op deze pagina.

Troonswisseling

Vandaag staat in België tevens in het teken van de troonswisseling. Begin deze maand maakte koning Albert in een toespraak bekend dat hij vandaag vanwege zijn leeftijd en zijn gezondheid zal gaan aftreden. Gisteren gaf koning Albert de traditionele speech en was hij samen met zijn vrouw koningin Paola te gast op een concert in de hoofdstad. Vandaag om 10:30 uur zullen koning Albert en ook prins Filip de akte van troonsafstand gaan tekenen.

Filip zal dan om 12:00 uur de eed gaan afleggen als de zevende koning van België, een uurtje later zal koning Filip samen met zijn vrouw koningin Mathilde verschijnen op het balkon van het Koninklijk Paleis. Tegen het einde van de middag zal het traditionele defilé plaatsvinden op het Paleizenplein voor het Koninklijk Paleis. Om 19:00 uur zal er dan een groot feest beginnen in het Warandepark in Brussel waarbij het koningspaar aanwezig zal zijn, de natioale feestdag zal dan vanavond om 23:00 uur met vuurwerk afgesloten worden.

Lees meer over: ,