13 miljoen gebruikers Facebook gebruiken privacy instellingen niet

Uit een recent onderzoek van Consumer Reports komt naar voren dat bijna 13 miljoen gebruikers van Facebook in de Verenigde Staten niet op de hoogte zijn, of simpelweg geen gebruik maken van de privacy instellingen van het sociale netwerk. Volgens het bedrijf realiseren veel gebruikers zich niet hoeveel persoonlijke data ze online delen.

28 procent van de gebruikers deelt geplaatste berichten met meer personen dan alleen vrienden en verder naar voren komt dat meer dan 4.8 miljoen gebruikers Facebook gebruiken om te vertellen waar ze naar toe gaan op een bepaalde dag, iets wat handig kan zijn voor inbrekers. 4.7 miljoen gebruikers hebben een pagina geliked die gaat over gezondheidsaandoeningen of behandelingen waarbij Consumer Reports noteert dat deze informatie juist tegen gebruikers gebruikt zou kunnen worden door verzekeraars.

Andere statistieken

Uit het onderzoek komen nog wat andere cijfers naar voren over wat er allemaal publiekelijk wordt gedeeld. Zo hebben 40 miljoen gebruikers in hun profiel een familielid geïdentificeerd, 20 miljoen gebruikers tonen een geboortedatum, 7.7 miljoen hebben een pagina geliked die te maken heeft met religie en 4.6 miljoen plaatsen berichten over hun liefdesleven. Als laatste worden er veel berichten gedeeld over het gebruik van alcohol.

Problemen

Aanvullend op het bovenstaande hebben gebruikers ook problemen ondervonden op Facebook, dit varieert van andere mensen die zonder toestemming op hun account inlogde tot het lastiggevallen of bedreigd worden. Het gaat volgens het rapport in totaal om 7 miljoen huishoudens, een stijging van 30 procent vergeleken met een jaar eerder.

Hoewel diverse problemen worden veroorzaakt door gebruikers zelf worden sommige problemen ook veroorzaakt door Facebook door de manier waarop het sociale netwerk data verzamelt en hoe privacy instellingen worden gepresenteerd. Daarnaast geeft 25 procent aan op hun profiel valse informatie te plaatsen om op deze manier hun eigen identiteit te bewaken, dit is een stijging van 10 procent vergeleken met twee jaar eerder.

Tips

Consumer Reports raad gebruikers dan ook aan om nog eens goed te kijken naar de privacy instellingen van Facebook en dit aan te passen waar nodig en in ieder geval berichten niet publiekelijk te delen. Het volledige rapport met alle details lees je hier, een aantal aanvullende tips met betrekking tot privacy op Facebook vind je op deze pagina.

Lees meer over: