Goo.gl - Google introduceert eigen url-verkorter

maandag 14 december 2009

Google is van alle markten thuis en nu is daar de volgende nieuwe service, een eigen url-verkorter, goo.gl. url-verkorters zijn services waarmee je lange internetadressen kunt omtoveren tot een kleine, korte url. Enkele bekende services zijn bit.ly en tinyurl.com. In eerste instantie is goo.gl niet als stand-alone service te gebruiken zoals bit.ly maar alleen beschikbaar vanuit Google Toolbar en in FeedBurner.

Google Toolbar
Als eerste de werkbalk. Zodra je de laatste versie van de toolbar hebt geinstalleerd staat er een nieuwe knop op de werkbalk genaamd 'Delen'. Zodra je hierop klikt zie je een aantal standaard websites zoals Gmail, Hyves, NuJij, Facebook, Hotmail en MySpace. Door op een website te klikken kun je de pagina waarop je op dat moment bent eenvoudig delen en de url van de pagina zal dan automatisch worden omgezet in een korte goo.gl url.

Via de 'meer' knop zie je een lijst met meer websites en via de instellingen kun je zelf bepalen welke websites je direct op de werkbalk naast de knop 'delen' terug wilt zien. Vrijwel alle denkbare services zijn beschikbaar en hierbij is ook gedacht aan lokale services zoals bijvoorbeeld NuJij, een service die alleen in Nederland wordt gebruikt.FeedBurner
Dan als tweede FeedBurner. Google heeft hier nu Twitter ge´ntegreerd en hierbij wordt tevens gebruik gemaakt van de nieuwe url-verkorter. Dit betekent dat als je FeedBurner gebruikt en je nieuwe items direct op Twitter wilt plaatsen je geen gebruik meer hoeft te maken van een dienst als Twitterfeed maar direct vanuit FeedBurner kunt regelen dat nieuwe items in je RSS feed automatisch worden geplaatst op de microblogdienst. Zo is bijvoorbeeld dit nieuwsbericht geplaatst op Twitter met de korte url goo.gl/fb/GBME.

Je stelt dit in door in FeedBurner te gaan naar de tab 'Publicize' en te klikken in het menu links op 'Socialize'. Hier begin je eerst met het toevoegen van je Twitter account. Eronder stel je dan in wat je wilt plaatsen, alleen een titel of wellicht ook de eerste woorden van het bericht gecombineerd met de titel. Daaronder de optie om automatisch de link naar het nieuwsitem te plaatsen, hiervoor wordt dan goo.gl gebruikt.

Leave room for retweets staat standaard aangevinkt en eventueel kun je automatisch Hash tags laten toevoegen aan je berichten evenals een eigen ingestelde tekst voor of achter een bericht. Onder het kopje 'Item Selection' bepaal je hoeveel items er maximaal tegelijk mogen worden geplaatst op Twitter, het maximale aantal is 8. Als laatste 'Sample Item Preview'. Hier zie je een voorbeeld hoe de tweets er uit gaan zien.