1 november Communication Shutdown – 1 dag niet Twitteren

Een dag zonder Twitter of Facebook, dat is het idee achter de actie Communication Shutdown om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor Autisme. Communication Shutdown is een initiatief van een Australisch communicatie-adviesbureau waaraan in totaal 40 landen meedoen.

Sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Hyves, zijn ideaal voor veel mensen met autisme (maar ook zonder autisme) en vaak een prima alternatief voor het echte live-contact waar mensen met autisme vaak zo’n moeite mee hebben. Door allemaal eens stil te staan bij het feit hoe het is om autisme te hebben en op het gebied van sociale vaardigheden beperkingen te hebben, dan kan het volgens de initiatiefnemers naar twee kanten toewerken. Mensen zónder autisme worden zo met de neus op de feiten gedrukt wat het is om autisme te hebben, en mensen mét autisme worden uitgedaagd om eens uit hun ‘schulp’ te kruipen en die dag echte contacten op te zoeken.

CHAPP

Speciaal voor het initiatief is de applicatie CHAPP ontwikkeld die aangeschaft kan worden met een PayPal account of een creditcard voor 5, 10 of 20 euro. De applicatie plaatst onder andere op 1 november een 'shutdown' badge over je eigen foto heen om zo te laten weten aan je volgers dat je deze dag geen berichten plaatst en de actie ondersteunt. Het is overigens niet zo dat je niet in kunt loggen of dat je account geblokkeerd wordt.

Uiteraard kun je ook doneren als je niet over Twitter of Facebook beschikt alleen heb je in dat geval niet veel aan de applicatie. Daarom is er voor andere sociale netwerken zoals MySpace, Orkut, en Hyves materiaal beschikbaar om zelf te plaatsen.

Naast de site is er een Twitter account, YouTube kanaal en Facebook pagina om de actie te ondersteunen. In Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Autisme aangesloten.

Lees meer over: ,