+1 button van Google, zoekresultaten aanbevelen

Al langere tijd gingen er geruchten rond over een sociale laag van Google met de naam +1 en daar is nu duidelijkheid over. Google heeft namelijk een +1 button geïntroduceerd waarmee de strijd aangegaan wordt met onder andere de Like button van Facebook. De nieuwe button van Google komt eerst alleen als onderdeel van de zoekmachine waarmee je als gebruiker zoekresultaten en advertenties kunt aanbevelen (+1).

Door op de button te klikken, die direct naast de titel van een zoekresultaat en naast de titel van een advertentie staat geef je aan dat een website of advertentie nuttig is wat vervolgens weer is te zien door mensen uit je eigen sociale netwerk.

Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld de onderstaande afbeelding. Te zien is dat Laura op een zeker moment op de +1 button heeft geklikt en de website Squawcreek.com heeft aanbevolen. Nu heb je zelf een zoekopdracht uitgevoerd waarbij de website Squawcreek.com naar voren is gekomen in de zoekresultaten. Zodoende zie je nu direct onder het resultaat dat Laura deze website heeft aanbevolen zodat je weet dat het een nuttige website betreft.

Google geeft aan dat je op deze manier de beste aanbevelingen krijgt omdat ze afkomstig zijn van bekenden en de meningen van deze mensen dus belangrijk voor je zijn. Daarnaast komen aanbevelingen volgens Google op het juiste moment omdat je immers aan het zoeken bent naar informatie over een bepaald onderwerp.

Het is overigens ook zo dat als een bepaald zoekresultaat veel aanbevelingen heeft gekregen van mensen buiten je eigen sociale netwerk dit ook wordt getoond in de resultaten echter wordt er in dat geval alleen een aantal getoond en geen namen.

Zelf gebruiken

In eerste instantie zal slechts een kleine groep ingelogde gebruikers de nieuwe button standaard al zien in de zoekresultaten van Google.com maar dit zal later worden uitgebreid. Wil je echter niet wachten tot je zelf de beschikking krijgt over de button dan kan de button handmatig geactiveerd worden door te gaan naar Google Experimental. Hier klik je dan bovenaan op de knop 'Join this experiment' achter de titel '+1 button'. Het kan zijn dat je de button nog niet direct in de zoekresultaten ziet staan en het kan gebeuren dat de button af en toe gewoon verdwijnt omdat er dan verbeteringen worden doorgevoerd.

Voor het gebruik van de button is een Google account en een Google Profiel vereist. Nadat je op een button naast een zoekresultaat hebt geklikt wordt het icoontje getoond in kleur. Door opnieuw te klikken op het icoontje wordt je aanbeveling weer ongedaan gemaakt.

Profiel

Wat betreft je Google profiel is hier te zien onder het tabblad '+1' welke aanbevelingen je allemaal gedaan hebt. Per aanbeveling de optie om deze te verwijderen. Dit tabblad kan eventueel publiekelijk beschikbaar gemaakt worden voor anderen.

Webmasters

Het goede nieuws voor webmasters is dat er momenteel gewerkt wordt aan het beschikbaar maken van de button voor plaatsing op websites. Meer daarover lees je hier. Verder is het zo dat Google bekend heeft gemaakt dat het aantal +1 aanbevelingen gebruikt zal gaan worden als signaal voor de ranking van zoekresultaten.

Lees meer over: , ,